Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lerrie Grooten

Lerrie Grooten, socioloog. Op zijn eigen website Find Yourself A Moment To Grow schrijft Lerrie over wat hem inspireert en bezighoudt en over zijn ervaringen met schizofrenie (inclusief grappen over schizofrenie).

My brother says it is paranoia, but I am not sure he is my brother

paranoia

In 2012 is bij mij de diagnose schizofrenie gesteld. Ik ben er toen op advies van een kennis veel over gaan lezen en ben erover in gesprek gegaan met mijn omgeving. Ook kreeg ik professionele hulp op de universiteit en bij de GGZ. Dat hielp mij allemaal om beter met de diagnose om te gaan en om de draad weer op te pakken en meer perspectief te zien.

Ik ga al jaren naar veel clubconcerten toe. In april 2014 ben ik met een vriend naar de band Traumahelikopter in de Merleyn in Nijmegen geweest. Ik kende eigenlijk maar een nummer van hen en ging er een beetje op de gok er naartoe. Het bleek een heel goed optreden te zijn, vol energie! Ik was erg enthousiast na afloop en kocht hun nieuwe album I don’t understand them at all (2014).

In het najaar van 2014 heb er veel naar geluisterd en het werd een van de beste albums van dat jaar. Het nummer dat mij het meest fascineerde was Always being followed. Dat gaat over iemand in een psychose, die net zoals ik paranoia was tijdens zijn psychose. Ik werd er heel erg door geraakt en voelde me begrepen. Ik liet het nummer ook aan andere mensen horen, zodat ze mijn psychose beter zouden begrijpen. Het nummer is ook te beluisteren op Soundcloud.

Hieronder pik ik er een aantal fragmenten uit pikken en beschrijf hoe die voor mij waren tijdens mijn psychose.

“My brother says it’s paranoia
But i am not sure if he’s my brother”

Deze regel geeft eigenlijk heel goed weer dat ik echt in een andere realiteit zat tijdens mijn psychose. Zo zag ik niet altijd mijn familie en vrienden als familie en vrienden, maar ook periodes als acteurs of iets anders.

“Everybody’s staring at me
When I’m walking down the street”

Ik was tijdens mijn psychose meestal bang om alleen over straat te gaan als er veel mensen op straat waren. Ik had het gevoel alsof iedereen mij aankeek en had veel betrekkingsideeën bij de natuur, mensen en voorwerpen, zoals bijvoorbeeld de wind, treinen en dieren. Ik was er allemaal erg bang voor.

“I think I need some medication
All I wanna do is sleep”

Ik had echt het gevoel dat ik iets nodig had om weer beter te worden. Uiteindelijk waren dat antipsychotica die mij uit de psychose haalde. Ik wilde eigenlijk zo lang mogelijk uitslapen en zo vroeg mogelijk naar bed, omdat mijn dag een nachtmerrie was. Als ik sliep, dan had ik tenminste even rust. Uiteindelijk stond ik best op tijd op en ging wat vroeger dan normaal naar bed.

“They know who you are
They know where you are”

Tijdens de psychose had ik het gevoel dat ik nergens veilig was. Misschien alleen op de wc dat ik mij prettig voelde, waardoor dat precies kwam weet ik niet. Ik had de hele tijd het gevoel alsof ik werd opgejaagd. Ik kon niet even op bed liggen of rustig een boek lezen op een stoel. Dan werd ik heel snel weer angstig en onrustig.

Uiteindelijk heeft dit nummer een grote rol in mijn acceptatieproces gespeeld. En nu, een paar jaar later mede omdat ik schizofrenie al negen maanden elke dag uitlach met mijn omgeving, zie ik schizofrenie inmiddels als grote leraar en beste vriend. Omdat ik er zo veel van heb geleerd en mij er elke dag zo door ontwikkel.

 

 

Always being followed

I don’t feel so good now

I think I’m followed by the FBI

I’m followed by the CIA

I’m gonna die die die

Should I call a doctor?

Someone should get a hold of me

My brother says it’s paranoia

But I’m not sure if he’s my brother

People following me

Following me around

All across town

Everybody’s staring at me

When I’m walking down the street

It’s the Russian secret service

They’re gonna beat beat beat me

Where the hell’s my doctor?

He should get a hold of me

I think I need some medication

All I wanna do is sleep

They know who you are

They know where you are

You got nothing to fear

You got nothing to hide

Reacties

5 reacties op “My brother says it is paranoia, but I am not sure he is my brother”

 1. lerrie

  Ik heb sinds kort een website. Hier staan van allerlei stukjes op over schizofrenie, mentale training en dankbaarheid en mijn schizofrenie grappen. http://www.findyourselfamomenttogrow.nl/

 2. Lotty Rothuizen

  Hoi Lerrie,
  Waar ik benieuwd naar ben: vanuit welk perspectief is deze tekst geschreven? Was de tekstschrijver ook psychotisch?

  1. lerrie

   Hoi Lotty, Dat vroeg ik mezelf ook af en en heb ik een paar maanden geleden gevraagd aan Traumahelikopter. De zanger is zelf niet psychotisch geweest. Hij heeft wel affiniteit met de psychaterie, want veel van zijn familie werkt in de psychaterie.

 3. lerrie

  Hoi Nicolas, bedankt voor je adviezen. Ik denk dat een mooie toevoeging de wim hof methode is. Dat is een combinatie van koude training, ademhalings oefeningen en meditatie. Ik ben daardoor volgens mij nu in staat om mijn immuun systeem, autonome zenuwstelsel en hormoonstelsel op vrijwillige basis te beinvloeden met mijn geest. Ik hoop dat ik het binnenkort kan laten onderzoeken bij het Radboud UMC of het ook echt zo is. Wim Hof kan het in iedergeval wel. Daardoor heb ik veel minder kans op een volgende psychose en heb ik veel meer energie gekregen en heb ik mijn geluk zelf onder controle. Ik heb er een blog over geschreven voor het UWV. Ik denk dat iedereen het kan leren. Het enige wat nodig is om het te leren zijn motivatie en inzet. https://perspectief.uwv.nl/blog/het-hele-jaar-de-zomer-in-mijn-bol

 4. Nicolas

  Aantal tips voor de gezondheid en voorkomen van een psychose en/of herstellen ervan:

  – Belang van informatie over de nadelen van drugs en alcohol en de impact hiervan
  – Belang van het hebben van een rustig leven, met routine/regelmaat/rust
  – Het onderhouden van een sportief leven, veel bewegen, minimaal 30 minuten per dag
  – Opzoeken van de natuur, d.m.v. wandeling door duinen/bos/park
  – Belang van intimiteit/lichamelijk contact (door middel van massages bijvoorbeeld)
  – Bestrijden van het stigma en het besef dat het iedereen kan overkomen (een psychische aandoening)
  – Belang van gezonde voeding, i.p.v. vlees is vis beter om te eten
  – Belang van contact met familie/vrienden/behandelaars
  – Het vermijden van een sociaal isolement
  – Doen wat je leuk vindt, leuke dingen doen geneest/zorgt voor herstel
  – Eventueel het innemen van medicijnen
  – Het maken van een signaleringsplan en crisisplan
  – Het volgen en maken van een WRAP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *