Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Navigeren door een psychoselandschap – kaartenset over psychose van Elsa

blog-navigeren door psychoselandschap

Tijdens mijn eerste psychose geef ik mijn huisarts een briefje waar op staat: Ik ben Jezus. Inmiddels is mij duidelijk dat meer mensen tijdens een psychose denken dat ze de Messias zijn. Dat inspireert me. Ik wil een kaartenset over psychose maken waar om gelachen kan worden. Zou je mij daarom komische situaties of uitspraken willen mailen uit je psychosetijd?

Bovenstaande uitspraak van de psychiater lijkt logisch. Het heeft alleen jaren en meerdere psychiaters geduurd eer ik zelf tot deze verklaring kwam. Sommige psychiaters vonden het niet zinvol om wanen door te spreken en wilden mij niet uit mijn evenwicht brengen. Ik vond de waan dat ik Jezus was uitermate vreemd, wat jaren later pas werd weggenomen door een nieuwe psychiater.

Dertien jaar geleden

heb ik de laatste van vier psychoses gehad. Ik ben 49 en heb sinds 15 jaar een relatie. Een psychose is ontwrichtend en chaotisch om op terug te kijken. Door de jaren heen heb ik daarom een manier gezocht om hiermee om te gaan. Ik heb namelijk met tussenpozen kaarten gemaakt om wat me overkwam te benoemen, er een strik om heen te doen en het weg te zetten. het is voor mij  een landschap geworden waar veel te zien is en waar je van een afstand naar kunt kijken.

Ik wil niet graag schizofreen genoemd worden

Totdat ik een psychiater krijg die zegt: ‘Schizofreen, psychotische stoornis. Gooi het allemaal maar op een hoop. Wat maakt het allemaal uit!’ Dat vind ik dan wel weer grappig.

 Ik ben 21 jaar en krijg tijdens mijn studie mijn eerste psychose. Als ik me daarna bij mijn psychiater beklaag over mijn toekomst zegt hij: ‘Jouw tijd komt nog wel.’ Ik ben hem daar nog steeds dankbaar voor.

Een vriendin nodigt me uit om een weekend in haar vakantiehuisje te logeren. Ze vertelt mij dat haar zus aan haar vroeg: ‘Durf je dat wel? Ben je niet bang dat Elsa psychotisch wordt?’ Mensen hebben geen idee hoe zulke uitspraken mij raken.

Ik ben na een psychose bij de bedrijfsarts. Hij raadt mij aan de diagnose niet aan mijn collega’s te vertellen. “Dat komt op de meest ongewenste momenten weer bij je terug.”

Ik wil een kaartenset over psychose maken

Hierdoor heb ik ervaringen kunnen downsizen. Jij kunt met deze kaarten navigeren door een psychoselandschap en jouw landschap er tegenaan houden. Als je wilt, kun je de kaarten bespreken met een ander en biedt het inspiratie om zelf een psychoselandschap te maken. De kaarten zijn te bestellen voor 14,60 euro  (inclusief verzendkosten) op onderstaand emailadres.

Om heldere kaarten voor mijn kaartenset over psychose te maken heb ik situaties zo goed en kort mogelijk moeten beschrijven

Deze wat meer analytische benadering heeft de ervaringen lichter gemaakt. Het lijkt me ook zinvol om op dezelfde manier psychoses  in een ander daglicht te zetten. Ik wil een kaartenset maken over psychoses waar om gelachen kan worden. Zou je mij daarom komische situaties of uitspraken willen mailen uit je psychosetijd? Situaties waar je achteraf smakelijk om kon lachen? In mijn optiek is het heel vaak wel, maar niet altijd kommer en kwel ten tijde van crisis.  Welk thema kan niet wel wat humor gebruiken?

Bij mijn laatste psychose belt mijn zus de politie omdat de GGZ te lang duurt. Mijn vriend gaat mee naar het bureau. Op de vragen die de politiearts stelt, reageer ik alsof ik het spel Hints speel. Mijn vriend zegt later dat hij dat wel humor vond.

Voor de huidige kaartenset zijn fotocollages met maskers gebruikt. Voor de nieuwe kaarten worden het collages met tegenlicht. Mail je bestelling, humoristische situaties of uitspraken, opmerkingen, vragen, feedback, ideeën en plannen naar elsa.geestdrift@gmail.com. Dankje! Ik zie er naar uit.

Elsa.


Elsa (pseudoniem) is psychosegevoelig en heeft 4 psychoses gehad. Ze heeft een originele manier gevonden om met de gebeurtenissen om te gaan en om de psychoses een plek te geven in haar leven.

Meer lezen over Psychose

Foto is van Elsa zelf

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *