Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Crowdfundingsactie DIS (“dissociatieve identiteitsstoornis”)

actueel - DIS

Kan jij je voorstellen dat je je lichaam moet delen met andere mensen? Rachel Poels kan dat wel.

Zij kreeg in haar late tienertijd de diagnose “dissociatieve identiteitsstoornis”, ook wel DIS genoemd, een stoornis waarbij iemand twee of meer individuele identiteiten ontwikkelen. Dit komt door trauma in de kindertijd. Het lichaam probeert de trauma’s te verwerken op een manier om het kind te beschermen. Zo ontstaan “alters”, de identiteiten.

Het is voor velen niet helemaal duidelijk wat DIS is. Zo denken mensen al snel aan films, waarbij de slechterik uiteindelijk iemand met een andere ‘persoonlijkheid’ blijkt te zijn. Denk aan films als Split (2016), of karakters als Dr. Jekyll en Mr. Hyde. In de werkelijkheid is dit natuurlijk heel anders, mensen met DIS zijn net zo gevaarlijk als jij en ik. Er is dus veel stigma en misinformatie over DIS.

In de documentaire Wij & Ik volgen we Rachel in haar dagelijks leven. Daarbij gaan we in op persoonlijke relaties, werk en nog veel meer. Dit doen wij om DIS zo realistisch mogelijk neer te zetten, zodat wij ons steentje kunnen bijdragen aan het onderuithalen van het stigma.

Wij willen dit verhaal zo accuraat mogelijk neerzetten, en daarvoor vragen we uw steun. Als u wil bijdragen aan de destigmatisering van DIS, kijk dan op: WIJ & IK – Documentaire over DIS door Sonny & Kyra – voordekunst

Enthousiast geworden en nu doneren? Ga dan meteen naar de donatiepagina.


 Sonny Abdelfetah (24) en Kyra van der Weel (22) vinden het enorm belangrijk om onderbelichte onderwerpen aandacht te geven en een stem te geven aan mensen die door de maatschappij niet altijd worden gehoord.

Meer lezen over initiatieven?