Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Vergoeding voor afbouwmedicatie – meldingen gevraagd!

actueel - vergoeding afbouwmedicatie

Minister Kuipers vraagt meldingen over de vergoeding van afbouwmedicatie. Door jouw ervaring met je zorgverzekeraar rondom het al dan niet vergoeden van taperingstrips te melden kun je bijdragen aan het bereiken van vergoeding voor afbouwmedicatie.

De minister van Volksgezondheid kreeg tijdens het Geneesmiddelendebat eind maart dit jaar van verschillende kamerleden de vraag waarom de vergoeding van afbouwmedicatie nog steeds niet geregeld is. De Vereniging Afbouwmedicatie heeft na het debat schriftelijk gereageerd, met een behoorlijke stapel al eerder (!) naar de minister verzonden meldingen.  Hierop heeft de vereniging geen (inhoudelijke) reactie gekregen. Een tempozetje van minister Kuipers?

Ernst Kuipers vraagt om ‘specifieke meldingen’ van patiënten, naasten en zorgverleners. Hij voegde eraan toe dat hij het liefst ziet dat deze meldingen naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden gestuurd.

Meld jouw ervaring met je verzekeraar bij de Vereniging Afbouwmedicatie

Kreeg jij je taperingstrips niet vergoed? Misschien heb je ook al eens een melding naar de NZa gestuurd over het niet vergoeden van taperingstrips? Welke reactie kreeg je toen van de NZa?

Laat het weten via info@verenigingafbouwmedicatie.nl

Debat gemist? Kijk het hier terug.

Afbouwen met taperingstrips amper vergoed door zorgverzekeraars

Jaarlijks krijgen duizenden mensen die antidepressiva of andere verslavende medicatie proberen af te bouwen last van ernstige ontwenningsverschijnselen. Dat komt omdat de medicatie die zij gebruiken om af te bouwen te hoog gedoseerd is.

Met taperingstrips kun je lager doseren en daardoor het afbouwtraject een stuk draaglijker maken. Tachtig procent van de mensen die eerder tevergeefs probeerden af te bouwen, slaagt daar wel in met behulp van taperingstrips. Maar de zorgverzekeraars (behalve DSW) weigeren taperingstrips te vergoeden. Alleen de Regenboog Apotheek is tot nu toe bereid de taperingstrips te maken.

Meer weten over het afbouwen van medicatie?

In deze (Engelstalige) webinars, met Q&A’s, voor World Tapering Day leggen ervaringsdeskundige en onderzoeker Peter Groot en psychiater Jim van Os meer uit over taperingstrips en het onderzoek ernaar.