Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Zit er zin in waanzin? Documentaire Blue Monday

Nieuws Documentaire Blue Monday Vimeo
Joyce, Jerry en Chester zijn drie jonge mensen die worstelen met psychoses. Is een psychose echt alleen maar een ongewenste ziekte die met medicijnen moet worden bestreden? In de documentaire Blue Monday van Ingrid Kamerling zoeken de hoofdpersonen naar de zin van hun waanzin.

Psychische klachten komen steeds vaker voor bij jonge mensen onder de 35 jaar

De groep groeit, onder andere door prestatiedruk vanuit sociale media en de gevolgen van de coronacrisis. Mensen met psychoses zijn vaak eng voor anderen. Er is geen aandacht voor wat zij zien, horen en voelen. Ze krijgen al snel het stempel ‘gek’. Mensen met psychotische klachten worden uit de samenleving verwijderd en mogen pas terugkomen als ze geen symptomen meer vertonen. Inleven in hun ervaring en proberen betekenis te geven aan de ziekte, maakt geen deel uit van de behandeling.

Nieuws Documentaire Blue Monday Vimeo

Moeten we hun waanzin wel zo rigoureus bestrijden?

Tijdens zijn eerste psychose kreeg Jerry het gevoel dat zijn vader zijn vader niet was. Die ingeving werd de brandstof voor zijn psychotische gedachten en bracht hem op een intensieve zoektocht. Jerry gelooft niet dat zijn psychose alleen maar een platte ziekte is. Chester worstelt met de acceptatie van zijn ziekte en het liefst blijft hij ver weg van de psychiatrie. Gaandeweg groeit het besef dat hij het ‘beest’ in de ogen moet kijken. Joyce vraagt zich tijdens haar opname in een psychiatrische kliniek af of haar psychotische crisis een ziekte is of een spirituele ervaring. Zij twijfelt aan de medicijnen die zij slikt. Door een pil te slikken wordt zij toch geen beter mens?

Ingrid Kamerling is naast documentairemaker psycholoog en manager in de GGZ. Zij merkte tijdens de impactcampagne van haar documentaire In het hoofd van mijn zusje (2016), over de suïcide van haar jongere zus, dat mensen met psychoses zich op een bepaalde manier aan hun ziekte hechten. “Psychoses hebben een ontwrichtend effect op de levens van mensen en hun naasten, maar de ziekte hoeft niet alleen maar een negatieve ervaring te zijn.”

Kan de creativiteit, de ongeremdheid en de spirituele of mystieke ervaringen van de psychose de patiënten en de samenleving iets brengen?

Met de documentaire Blue Monday en de bijbehorende impactcampagne ‘Welkom in de waanzinnige wereld’, waarin handvatten voor instellingen en ervaringsdeskundigen worden ontwikkeld, willen Ingrid Kamerling en haar team daaraan bijdragen. Als het aan de drie hoofdpersonen van Blue Monday ligt, moet de kijk op psychoses veranderen.

Blue Monday wordt op maandag 4 oktober om 20:25 uur door de KRO-NCRV uitgezonden op NPO 2.


Blue Monday gaat op 30 september in première op het Nederlands Film Festival en dingt mee naar het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. De film is na de première via het VOD platform van het festival te zien.

Blue Monday is een productie van Tangerine Tree in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.
Trailer Blue Monday: vimeo.com/594548779/91c4eb28cd