Main content

Vraag

Geachte heer Groot,

Sinds 2015 heb ik van mijn toenmalige psychiater 25 mg quetiapine voorgeschreven gekregen, in verband met slaapproblemen.

Kan ik van deze dosering aankomen in gewicht?

Hoe kan ik het beste afbouwen?

Ik krijg weinig steun van mijn huisarts. Hij zegt dat als ik wil stoppen met de quetiapine, ik dat zelf moet uitzoeken.

Ik zou het zeer waarderen als u mijn vragen zou willen beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

F.

Antwoord

Beste F.,

Gewichtstoename is een bekende bijwerking van antipsychotica. Of en hoeveel mensen daarvan aankomen kan per persoon sterk verschillen. Als jij zwaarder bent geworden sinds je quetiapine bent gaan gebruiken, dan kan quetiapine dus een oorzaak zijn van de gewichtstoename.

Hoe je verantwoord kunt afbouwen kun je nalezen in de tips voor afbouw van medicatie van Prof. Jim van Os. Ik raad je aan om hier rustig de tijd voor te nemen, dan weet je daarna beter wat je zelf kunt doen om het afbouwen van je quetiapine zo goed mogelijk te laten verlopen. Laat dit antwoord ook aan je behandelaar lezen.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt en dat deze informatie je zal helpen om in goed overleg met je behandelaar veilig en verantwoord en hopelijk zonder problemen met je quetiapine te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 30 juli 2021
  • Deel deze pagina: