Main content

Vraag

Goedendag,

Ik ben een man van 64 jaar en ben manisch-depressief. Ik ben al ziek vanaf mijn negentiende en ben drie keer opgenomen geweest in mijn leven voor een manische psychose. Mijn laatste opname was 12 jaar geleden. Ik ben altijd zeer goed behandeld door diverse psychiaters en verpleegkundigen. Sinds kort ben ik overgeheveld naar de Basis GGZ. Ik ben een stabiele patiënt en slik al jaren naar tevredenheid lithium. Ik heb geen direct contact met een psychiater, vandaar dat ik nu aan u het volgende wil vragen.

Sinds januari 2021 ben ik bezig om mijn Engels op te halen. Ik heb Engels op Atheneum niveau gedaan, met een eindcijfer van 7,5 op mijn examen, maar ik heb gemerkt dat mijn kennis is weggezakt. Ik volg een gratis cursus en wil graag mijn oude niveau bereiken, wat het B2 niveau is volgens de Europese indeling van taalniveaus.

Ik heb altijd begrepen dat door het ondergaan van een psychose (in mijn geval dus drie keer) het cognitieve vermogen achteruitgaat. Ik neem dit zonder meer aan, maar wil mij hier toch tegen verzetten en de uitdaging van de studie aangaan.

Ik merk dat met name mijn geheugen is achteruitgegaan. Het begrijpen van de taal en de grammatica gaat goed. Ik wil nu een aantal woorden van het Engels naar het Nederlands gaan leren. Ik heb hiervoor een studieboek gekocht.

Bij het lezen van deze woorden, die gegroepeerd zijn naar een thema, merk ik dat ik al veel woorden weet en herken, maar ook een groot aantal niet. Ik wil deze woorden gaan leren in een periode van drie maanden, echter liever in een periode die korter is.

Kunt u een advies geven hoe ik dit leren het beste kan aanpakken?

Bij voorbaat dank voor de moeite,

Met vriendelijke groet,

W.

Antwoord

Beste W.,

Een goed idee om op uw 64ste weer iets aan leren te gaan doen. Dat is goed voor het brein en verbreedt je perspectief. Zoals alle mensen van die leeftijd zult u merken dat dat veel moeilijker gaat dan toen u op de middelbare school zat. Dat heeft niets met een bipolaire stoornis te maken, maar alles met leeftijd. Na het 25ste jaar wordt dit soort leren al moeilijker.

In onderzoek is gevonden dat mensen met een stemmingsstoornis iets vaker dan gemiddeld lichte cognitieve problemen hebben. Die zijn vaak subtiel, dus heel anders dan bij mensen met bijvoorbeeld beginnende dementie. Maar dat zijn gemiddelde bevindingen, dus gaat niet voor alle mensen met een stemmingsstoornis op. Of bij u ook zoiets speelt kan ik op afstand natuurlijk niet beoordelen. Het heeft ook weinig consequenties voor wat u nastreeft, er zijn geen 'trucjes' voor. Wat ik zeker niet zou doen, is al te ambitieuze doelen stellen, bijvoorbeeld dat je binnen minder dan drie maanden een x aantal woorden moet leren. Wie zegt dat dat zou moeten op uw leeftijd? Is dat leerboek daarop afgestemd? En waarom zou u?

Volg gewoon de voorgestelde lesmethode, en neem de tijd die u nodig heeft. U zit immers niet meer op de middelbare school, en het minder snel leren wordt ruimschoots gecompenseerd door andere vormen van (levens)wijsheid.

Ik wens u veel succes, maar bovenal veel plezier bij het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 februari 2021
  • Deel deze pagina: