Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik overweeg mijn Abilify af te bouwen, wat is een goed startschema?

Vraag

Beste Peter,

Ik overweeg mijn medicatie af te bouwen, ik slik nu ongeveer 8 jaar Abilify met een huidige dosis van ongeveer 6 mg per dag.

Zelf vind ik de taperingstrips erg snel afbouwend, maar ik heb eigenlijk geen idee wat een redelijke termijn is.
Voor mij is stabiliteit belangrijker dan tijd.

Wat is een goed startschema dat ik met mijn huisarts kan bespreken?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Het is niet gek dat je zelf niet weet wat een redelijke termijn is om je aripiprazol af te bouwen, want je behandelaar weet dat ook niet en kan dat ook niet weten. Dat kan namelijk voor iedereen anders zijn. In de praktijk hoeft dat geen probleem te zijn, als je ervoor zorgt dat je niet te snel begint met afbouwen en tijdens het afbouwen goed oplet hoe dat voor jou gaat. Wat hierbij helpt is als je tijdens het afbouwen één keer per dag het zelfmonitoringformulier invult dat bij iedere taperingstrip of stabilisatiestrip zit. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd.

Zolang je merkt dat het afbouwen voor jou naar wens gaat, kun je daarmee doorgaan. Als je merkt dat je klachten begint te krijgen, dan weet je dat je waarschijnlijk te snel gaat. Als dat gebeurt dan moet je niet verder gaan met afbouwen. Want dan zullen je klachten vrijwel zeker erger worden. Wat je dan wel moet doen is met je behandelaar overleggen of de afbouwsnelheid moet worden verlaagd, of dat je misschien een tijdje op dezelfde dosis zult blijven (stabiliseren noemen we dat) tot je klachten weer verdwenen zijn. Daarna kun je dan weer verder gaan met afbouwen, maar dan langzamer. Je komt er zo vanzelf achter hoeveel tijd je nodig hebt. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het afbouwen voor jou te snel zal gaan, want met behulp van afbouwmedicatie kun je zo langzaam afbouwen als nodig is.

Als je behandelaar aan jou afbouwmedicatie voorschrijft dan kan hij of zij je op deze manier goed helpen. Met alleen de standaarddoseringen die de apotheker levert is het veel moeilijker of praktisch onmogelijk om dat goed te doen.

Als je op deze manier je aripiprazol helemaal afbouwt, dan moeten jij en je behandelaar daarna nog wel een tijd blijven opletten hoe het met je gaat, want de effecten van langdurig gebruik van antipsychotica kunnen soms nog een hele tijd merkbaar zijn. Of dat bij jou ook zo zal zijn weet je pas als het zover is. Misschien heb je wel helemaal geen last. Omdat dit niet kan worden voorspeld is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan hoop ik dat jullie er samen in zullen slagen om jou zonder problemen je aripiprazol te laten afbouwen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 24 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

abilify
Afbouwen
Medicatie

Lees ook