Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Sinds Abilify geen rusteloze benen meer, hoe verklaar je dit?

Vraag

Hey Jim,

Ik heb in het verleden last gehad van rusteloze benen. Echter, sinds ik Abilify 5 mg slik heb ik hier geen last meer van. Hoe verklaar je dit?

En is er iets bekend over de relatie tussen rusteloze benen en jeugdtrauma?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Als je in het verleden antipsychotica hebt gehad en hierdoor sensitisatie van de dopaminereceptor en in het kader daarvan rusteloze benen, kan het nemen van aripiprazol (een antipsychoticum) daar paradoxaal verbetering op geven, omdat de gesensitiseerde receptor weer bezet wordt.

Jeugdtrauma kan gepaard gaan met letterlijk alles in het lichaam, dus ook rusteloosheid. Dit betekent niet dat er bij jou een verband is, maar het kan wel.

Tot slot is er de mogelijkheid dat je Restless Legs Syndrome (RLS) hebt gekregen – buiten de eerdere exposure aan antipsychotica. En RLS kan soms goed reageren op antipsychotica.

Tot zover dus!

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 14 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

abilify
antipsychotica
Medicatie

Lees ook