Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Is mijn achtergrond reden om hulp te zoeken voor psychose?

Vraag

Een aantal van mijn familieleden heeft last van psychosen, ik heb trauma’s meegemaakt in mijn jeugd en ik heb wel vaker erg milde psychotische ervaringen gehad (vooral het horen van stemmen die soms met elkaar in gesprek zijn).

Is dit een aanleiding om hulp te zoeken of maak ik me te veel zorgen?

Antwoord

Beste D.,

Je noemt twee dingen die ervoor zorgen dat je gevoeligheid voor psychose wat groter is dan gemiddeld: erfelijke aanleg en trauma. Bovendien geef je aan een diagnose ASS te hebben. Daarbij kunnen psychotische symptomen ook voorkomen. Het is dus niet zo vreemd dat je weleens psychotische ervaringen hebt gehad.

Toch wil het niet zeggen dat je een psychose zult krijgen of nu hulp moet zoeken. Als de ervaringen mild zijn, kort duren en je er niet zoveel last van hebt hoef je je er niet zoveel zorgen over te maken. Waarschijnlijk gebeurt het vooral als je moe bent, slecht geslapen hebt of een stressvolle periode hebt.

Als je merkt dat het steeds vaker gebeurt, als je er moeilijker mee om kunt gaan of als je functioneren in het dagelijks leven minder wordt, dan is het goed om hulp te zoeken. Het is fijn dat er dan iemand met je meedenkt.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 18 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook