Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen autisme en psychosegevoeligheid samengaan?

Vraag

Kunnen psychosegevoeligheid en autisme samengaan? Beïnvloeden ze elkaar?

Antwoord

Beste A.,

Ja, ASS en psychosegevoeligheid reizen samen en komen vaak samen voor. Dit komt omdat ze deels dezelfde oorzaken delen – ze overlappen dus.

ASS kun je zien als goed zijn om de diepte in te gaan met focus en overgave, maar minder goed zijn in het verbinden van de verschillende componenten in een groter geheel. Psychose kun je zien als teveel persoonlijke betekenis zien in de wereld om je heen. Als je moeite hebt om het grote plaatje te zien, kun je het dus gaan invullen met een betekenis die andere mensen niet goed kunnen volgen en dan heet het psychose.

Alles hangt dus samen – ASS en psychose zijn niet verschillende stoornissen die netjes afgebakend zijn. Alles in de psychiatrie loopt in elkaar over en houdt verband met elkaar.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

autisme
Psychosegevoeligheid

Lees ook