Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik gebruik nu al een paar jaar citalopram omdat ik depressief ben geweest.

Ik was op zoek naar wat uitdaging in mijn leven en kwam het onderwerp ‘lucide dromen’ tegen. Ik droom weleens, maar ik las op internet dat antidepressiva de REM-slaap verminderen.

Kan afbouwen helpen om meer dromen te krijgen tijdens de slaap?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste G.,

Los van die dromen is het de vraag waarom je nog steeds een antidepressivum gebruikt. Ik kan dat natuurlijk niet beoordelen op afstand, maar tenzij je vaak een terugval hebt gehad en citalopram dient om dat te voorkomen (en dat lukt ook), is er meestal geen indicatie om langer dan een (half) jaar nadat de depressie voorbij is het middel te blijven gebruiken.

Als je zou besluiten af te bouwen (in overleg met de voorschrijver) moet dat bij voorkeur geleidelijk om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen. Citalopram is ook verkrijgbaar in druppelvorm (2 mg/druppel), dus dan is geleidelijk afbouwen goed te doen.

Afbouwen kan inderdaad je slaap verbeteren. Maar nogmaals, ik kan niet beoordelen of afbouwen in jouw geval verstandig is.

Beste groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 mei 2021
  • Deel deze pagina: