Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Komt de afvlakking door de citalopram?

Vraag

Beste Ralph,

Ik slik nu ongeveer vijf weken citalopram 10 mg voor angsten en somberheid. Sinds twee dagen heb ik een beetje een ‘vlak’ gevoel. Ik voel me niet echt slecht maar ook zeker niet goed. Ik heb eigenlijk nergens echt zin in. Het lukt me wel om alles wat ik moet doen te doen, zonder al te veel angsten.

Ik ben nu erg bang dat dit een bijwerking is van de medicatie en dat dit niet meer overgaat, en zelfs misschien nog erger gaat worden als ik ga ophogen.

Is het mogelijk dat dit een bijwerking is van de medicatie, ook al ben ik al vijf weken bezig? Ik weet ook dat ik nogal de focus erop heb liggen, wat ook niet echt meewerkt natuurlijk.

Alvast hartstikke bedankt!

Antwoord

Beste A.,

Het is soms moeilijk om de gevoelens (of het gebrek daaraan) die voortkomen uit een psychische aandoening (angst of depressie) te onderscheiden van een bijwerking van medicatie.

Antidepressiva kunnen maken dat je minder intense emoties voelt (bijvoorbeeld minder snel geraakt bent bij een mooie film), wat in het begin soms wel fijn is maar na langere tijd ook hinderlijk kan worden.

Het is in het begin van een behandeling altijd even afwachten hoe de balans is tussen gewenste effecten en mogelijke bijwerkingen. Ik zou het nog eens even afwachten, totdat je oorspronkelijke klachten van angst en somberheid echt naar de achtergrond zijn gegaan en je kan inschatten hoe je gevoel dan is. Dan kun je altijd nog besluiten om het antidepressivum niet al te lang voort te zetten.

Als het ‘vlakke’ gevoel komt door het medicijn, dan keert je normale gevoel terug binnen enkele weken nadat je het hebt gestopt. Het is dus hoe dan ook omkeerbaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 december 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook