Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Is er een alternatief voor olanzapine op natuurlijke basis?

Vraag

Beste Clara,

Sinds 2003 slik ik het medicijn olanzapine. Ik heb sindsdien 6 keer een poging gedaan om te stoppen maar moest 5 keer opgenomen worden. De laatste keer ben ik zelf maar weer teruggegaan naar mijn normale dosis.

Ik ben in een maand van 7.5 mg naar 5 mg gegaan, maar het werd te druk in mijn hoofd en lichaam.

Is er een alternatief voor olanzapine op natuurlijke basis? Ik wil eigenlijk geen chemische geneesmiddelen slikken en graag iets op natuurlijke basis.

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste D.,

Wat vervelend voor je dat eerdere stoppogingen niet zijn gelukt. Hoe heb je die stoppogingen gedaan? Soms gaat het mis vanwege de snelheid van afbouwen, acuut stoppen gaat meestal gepaard met terugkeer van de psychose. Maar misschien vertel ik je hiermee niks nieuws.

Mijn eerste gedachte is dat je een second opinion zou kunnen vragen bij het Centrum voor Integrale Psychiatrie (CIP) van Lentis in Groningen. Zij werken naast reguliere behandeling ook met het inzetten van leefstijlinterventies en natuurlijke middelen (kruiden en supplementen). Of dit helemaal je huidige medicatie kan vervangen is de vraag, maar wellicht krijg je wel helpende adviezen die kunnen bijdragen aan je herstel en weerbaarheid. En sluit het beter aan bij je persoonlijke wensen. Groningen is wellicht niet naast de deur, misschien is er contact online mogelijk.

Dicht bij huis kan het ook de moeite waard zijn een herstelwerkplaats/academie te bezoeken waar cursussen worden aangeboden op het gebied van herstel, vaak door ervaringsdeskundigen begeleid.

Ook zou je kunnen vragen aan je huidige behandelaar of er binnen de instelling een psycholoog werkt die verstand heeft van CGT bij psychose. Deze psychologische behandeling kan helpen minder last te hebben van psychotische klachten en weer meer regie te ervaren over je dagelijks leven.

Ik hoop dat je met deze tips verder komt, veel succes en hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 25 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine
Psychosegevoeligheid

Lees ook