Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Angst na stoppen clozapine

Vraag

Hoelang kan angst aanhouden na stoppen met antipsychotica?

Mijn zoon (20 jr, ASS) heeft clozapine afgebouwd in een klein jaar, van 200 mg naar 0 mg. We vangen de angst op met benzo’s maar dat mag niet te lang duren…
Hij zit nu ongeveer 2 weken op 0 mg. Er is verbetering, maar de angst speelt nog een grote rol.

Antwoord

Beste Nes,

Goed gedaan, so far so good!

De angst kan nog 2-3 maanden aanhouden, dit is niet gebaseerd op harde onderzoekscijfers maar wel observaties in de praktijk.

Angst kan uiteraard ook psychologisch behandeld worden – bijvoorbeeld langzaam leren blootstellen aan angstwekkende situaties, mindfulness, yoga, relaxatieoefeningen, sporten en andere dergelijke zaken. Als dat nog niet is aangeboden zou ik overwegen dat hij iets dergelijks gaat doen.

Eventueel kan je de benzodiazepinen vervangen met een lage dosis (25-50mg) quetiapine, in overleg met de voorschrijver uiteraard – maar zonder medicatie heeft natuurlijk de voorkeur.

Hope this helps…

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 4 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

angst
Clozapine
Medicatie

Lees ook