Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Hoe kom ik af van mijn angst voor een nieuwe psychose?

Vraag

Hallo,

Hoe kom ik af van mijn angst voor een nieuwe psychose?

Ik ben al drie jaar stabiel maar ik durf niet eens een dagje weg, uit angst voor een psychose. Een baantje zoeken durf ik ook niet.

Vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Ik kan me voorstellen dat je niet nog een keer een psychose wilt meemaken. Het klinkt geruststellend dat je al drie jaar stabiel bent. Een psychose komt niet zomaar uit de lucht vallen, dus er gaat niet direct iets mis als je wat onderneemt.

Misschien heb je wel een signaleringsplan of terugvalpreventieplan, waarin staat welke dingen je kunt merken als het niet helemaal goed met je gaat. En wat je dan kunt doen om een psychose te voorkomen. Bij veel mensen is bijvoorbeeld een paar nachten heel slecht slapen een signaal, vóórdat ze psychotische klachten krijgen. Als ze dan zorgen dat ze weer goed slapen (bijvoorbeeld door rust te nemen, ontspanningsoefeningen, of een paar nachten een slaappil) voorkomen ze erger. Het is al een fijn idee als je een plan klaar hebt liggen voor het geval dat, kan helpen om je over de drempel te helpen om weer eens iets te gaan doen.

Het is ook een kwestie van ervaren dat het wel goed gaat als je iets probeert te ondernemen. Dat werkt eigenlijk het beste. En bovendien zal je je dan ook beter voelen! Misschien kan je een lijstje maken met dingen die je graag zou willen doen, en beginnen met het minst spannende. Als je contact hebt met een ervaringsdeskundige of een behandelaar kunnen die je daarbij coachen.

Ik wil je aanmoedigen om het te gaan proberen, je kunt meer dan je denkt!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Veling op 19 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook