Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Angst en paniek bij afbouw van lithium, heeft u tips?

Vraag

Beste heer Kupka,

Sinds 2008 slik ik lithiumcarbonaat. Sinds vorig jaar ben ik aan het afbouwen onder begeleiding van mijn psychiater.

Zonder terugkerende depressies ben ik inmiddels afgebouwd van 1000 mg naar 400 mg per dag. De stap van 500 naar 400 mg was echter wel heftig: na een paar uur slapen werd ik wakker met verhoogde hartslag, angst en paniek. Ook al bleek toen al dat mijn lithiumspiegel rond de 0.54 zat dus ruim onder de 0.6-0.8 waarde waarop de lithium werkt.

Kunt u inschatten, weet u wellicht uit ervaring, wat de kans is dat ik de komende afbouwstappen weer last zal krijgen van deze paniek? Mijn lithiumspiegel zit inmiddels onder de 0.3, bij 400 mg per dag.

Ook heb ik na een antibioticumkuur bijna aansluitend ook steeds twee/drie nachten last van die extreme paniek waarin ik mezelf niet ben. Op andere momenten heb ik hier nooit last van. Is dit bekend? En heeft u wellicht tips hoe ik hiermee om kan gaan?

Hartelijk dank alvast voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Ik zou het lithium verder afbouwen in een tempo van 100 mg per maand. Veel langzamer is niet zinvol gebleken als je helemaal wilt stoppen.

Of stoppen in jouw geval terecht is kan ik niet beoordelen. Bij sommige mensen is 400 mg lithium, met een lage spiegel, ook werkzaam, kwestie van uitproberen.

Wat betreft antibiotica: alle medicijnen kunnen onverwachte bijwerkingen hebben, en er zijn veel soorten antibiotica. Leg de vraag eens voor aan de apotheker of de huisarts. Misschien moet je in de toekomst een ander soort antibioticum voorgeschreven krijgen, mocht daarvoor een reden zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
angst
Bijwerkingen
Lithium
Medicatie

Lees ook