Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Angst voor het medicijn

Vraag

Onlangs is een dierbaar persoon van mij opgenomen in een GGZ kliniek voor volwassenen vanwege een psychose. De diagnose: bipolair. Inmiddels verblijft hij daar al enkele weken. Hoewel ik gesprekken met hem kan voeren en hij heldere momenten heeft, blijft hij tegelijkertijd erg in de war. Hij is absoluut niet agressief, maar juist aardig en lief voor zijn omgeving.

Het probleem is dat hij niet uit zijn psychose komt zolang hij de gewenste dosering medicatie blijft weigeren. Nu slikt hij 300 mg Seroquel XL – quetiapine per dag, maar deze dosering zou volgens de arts opgeschroefd moeten worden naar 600 mg. Echter, hij blijft een dubbele dosis weigeren. Hij heeft veel angst voor de bijwerkingen en om te overlijden.

Graag zou ik u onderstaande vragen over dit medicijn willen voorleggen en u om een onafhankelijk oordeel willen vragen:

1. Wat zijn uw ervaringen met Seroquel XL – quetiapine bij de behandeling van een psychose?
2. Is Seroquel veilig bij een dosering van 600 mg?
3. Welke bijwerkingen kunnen er optreden bij een dosering van 600 mg?
4. Bestaat er een risico op overlijden bij een dosering van 600 mg?

Verder zou ik aan u willen vragen hoe u als psychiater zou handelen indien uw cliënt angstig is om een medicijn te slikken en wat familie en vrienden in zo’n situatie het beste kunnen doen?

Antwoord

Medicaties werken voor iedereen weer wat anders, ook qua bijwerkingen, maar by and large is quetiapine een goed werkend en veilig antipsychoticum. Een dosis van 600mg is niet excessief en veilig (bij iemand die verder gezond is). Het risico op overlijden is in de praktijk verwaarloosbaar.

Informatie over bijwerkingen kun je hier vinden.

De bijwerkingen bij 300mg zijn niet verschillend van 600mg, maar kunnen wel meer op de voorgrond staan.

Het beste voor familie en vrienden in dergelijke omstandigheden is een geruststellende houding in de trant van – laat het aan de professionals over, ze weten wat ze doen.

Dat gezegd hebbende past in het algemeen ook respect voor de voorkeur van de patiënt. Als de patiënt wel 300mg wil, maar niet 600mg, kan men er ook voor kiezen om het nog een paar weken te proberen met 300mg en te kijken wat er gebeurt. Misschien knapt de persoon dan wat langzamer op, maar dan wel op zijn eigen voorwaarden!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Jim van Os op 19 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook