Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Angst voor psychose terugval en depressie

Vraag

Ik heb in twee jaar tijd twee psychoses gehad. Ik ben daarvoor in behandeling, en gebruik antipsychotica. De behandeling zal binnenkort stoppen en overgedragen worden aan huisarts. Na alle gesprekken en onderzoeken is gebleken dat ik een psychose gevoeligheid heb en dat deze door traumatische ervaringen kan zijn ontstaan. Beide psychosen zijn getriggerd door relatie problemen en vervolgens relatiebreuk.

Ik ben nu drie jaar psychosevrij. Echter ben ik net een oom verloren aan kanker. Hij was belangrijk voor me. De laatste tijd voel ik me almaar slechter en ben bang depressief te zijn of te raken. Ik heb een sterke geest en kan veel relativeren. Ook zeg ik regelmatig tegen mezelf dat het wel goed komt allemaal. Ik heb weer werk gevonden voor twee dagen in de week.

Maar ik voel me vaak ontzettend moe en vreselijk verdrietig, ook op momenten helemaal leeg en dan weet ik niet wat ik met mezelf aan moet.

Een heel verhaal. Maar ik heb in m’n achterhoofd de angst weer psychotisch te worden. Is t mogelijk dat het bij twee psychosen blijft? Zijn daar verhalen over? Of is de kans groot dat het weer gebeurt?

Antwoord

Goed dat je schrijft!

Statistisch gezien is je prognose goed – maar de kans op een nieuwe psychose is niet nul.

Wat je kunt doen is dit:

1. Praat met een herstelcoach, misschien samen met je vriendin, over de angst op een nieuwe psychose. Angst is een slechte raadgever, het maakt de dingen veel groter dan ze zijn. Je bent uit eerdere psychosen gekomen dus zelfs als het weer gebeurt waarom zou je er dan niet ook gewoon weer uitkomen?

2. Maak een plan wat je zou kunnen doen mocht er weer een psychose komen – maak een crisiskaart, bespreek het met iemand die je kunt helpen mocht het gebeuren. Allemaal saaie dingen misschien, maar het kan je geruster maken en een gevoel van controle geven.

3. Ga verder met het bevorderen van je weerbaarheid. Je doet het HARTSTIKKE goed maar misschien zijn er toch nog onderliggende issues die je met een psycholoog zou kunnen bespreken om je weerbaarheid te bevorderen?

4. Kijk naar de haldol – haldol kan iemand dysfoor maken, en leeg laten voelen. Kan de dosis lager misschien? Hoe lang moet je er nog mee doorgaan?

5. Pluk de dag! Het leven is niet zonder risico, iedereen heeft bepaalde gevoeligheden die zich periodiek manifesteren. Bij jou is dat dan toevallig psychose – en het kan af en toe de kop op steken – maar je kan er ook mee leven, want dat heb je nu al bewezen!

Veel sterkte, goed gedaan in ieder geval!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Jim van Os op 7 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
Hulp & Herstel

Lees ook