Main content

Vraag

Ik ben een man van begin 30 met angstklachten en mogelijk ADHD.

Sinds een half jaar heb ik een enorme angst om in een psychose te geraken.

Het begon met intrusies en toen ik die opzocht kwam ik hier terecht. Dit heeft mijn angst vergroot want misschien is dit wel het begin? Mijn klachten zijn als volgt: ik heb het meest last van agressieve dwanggedachten. Daarnaast heb ik wel eens dingen gelezen over psychose en die symptomen heb ik dan ook direct, bijvoorbeeld een repeterend liedje in mijn hoofd of lichte vorm van achterdocht.

Soms denk ik dat mijn vriendin iemand anders leuker vindt. Ik weet dat het niet zo is, maar die gedachten blijven opkomen, gaan niet weg en maken mij weer angstig. Het lijkt erger te worden of ik ben er meer mee bezig, wat denkt u?

Zijn dit symptomen van een beginnende psychose? Mijn therapeut denkt dat ik ADHD heb en dat het hierdoor komt. Ze geeft aan dat ik mijn gedachten niet kan stoppen. Zelf twijfel ik hier dus aan. Ik word binnenkort wel getest.

In mijn jeugd heb ik helaas een vervelende periode meegemaakt met een depressieve moeder. Onverwekte trauma’s kunnen ook zorgen voor een psychose toch?

Antwoord

Hey B.,

Wat je ervaart is een klassiek geval van angst (in het kader van onder andere dwang). Heeft dus niets met psychose te maken.

De behandeling van angst is....de angst in het gezicht te leren kijken. Dus niet vermijden en/of de hele tijd geruststelling zoeken, maar je eraan blootstellen, het erger proberen te maken, het opzoeken. Hier zijn speciale behandelingen voor.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juli 2020
  • Deel deze pagina: