Main content

Vraag

Kunnen anti-epileptica zorgen voor verstoring van de balans in neurotransmitters?

Ik merk namelijk dat ik sinds het gebruik van een anti-epilepticum, ik mij depressief, energieloos en futloos voel.

Antwoord

Beste E.,

Ik denk dat je vraag is: hebben anti-epileptica psychische bijwerkingen? Het antwoord is ja - ze kunnen inderdaad dysforie en futloosheid met zich meebrengen, soms is dat voorbijgaand.

Of depressie iets te maken heeft met neurotransmitters weten we niet - dat zijn hypothesen die zijn geboren uit het feit dat medicijnen die inwerken op neurotransmitters soms een therapeutisch effect kunnen hebben.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 28 juni 2021
  • Deel deze pagina: