Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komen antipsychotica wel of niet in de hersenen?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik heb een vraag over de werking van antipsychotica. In een magazine van de hersenstichting lees ik dat medicijnen niet bij de hersenen kunnen komen, omdat de hersenen beschermd worden door een bloed-hersenbarrière.

Hoe zit dat dan met antipsychotica? Komen die medicijnen wel of niet in de hersenen? Hebben antipsychotica invloed op de hoeveelheid dopamine in de hersenen? Hebben antipsychotica invloed op de signaaloverdracht tussen neuronen? Hoe zorgen de antipsychotica dan voor die dempende werking?

Hopelijk zijn deze vragen makkelijk te beantwoorden.

Bedankt.

Antwoord

Hey J.,

Goede vragen!

Ik geef je antwoord in verschillende delen, dat houdt het overzichtelijk.

De bloed-hersenbarrière is inderdaad een beschermende grens die voorkomt dat bepaalde stoffen vanuit het bloed de hersenen binnendringen. Echter, veel medicijnen, waaronder antipsychotica, zijn specifiek ontworpen om deze barrière te kunnen passeren. Dit betekent dat antipsychotica dus wel in staat zijn om de hersenen te bereiken en daar hun werking te doen.

Antipsychotica werken – denken we – over het algemeen door de activiteit van bepaalde neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden. Dit kan leiden tot een dempend effect op bepaalde hersenfuncties, wat helpt bij het verminderen van de symptomen van psychotische stoornissen zoals psychose.

Veel antipsychotica werken door het verminderen van de effecten van dopamine, een belangrijke neurotransmitter in de hersenen. Dopamine speelt een rol in het beloningssysteem van de hersenen – denken we althans – en is betrokken bij het reguleren van stemming, motivatie, en aandacht. Door de activiteit van dopamine te verminderen, kunnen antipsychotica helpen de symptomen van psychose te verminderen.

Antipsychotica beïnvloeden ook de signaaloverdracht tussen neuronen. Ze werken door zich te binden aan bepaalde receptoren op neuronen, wat leidt tot veranderingen in de manier waarop deze cellen met elkaar communiceren. Dit kan helpen bij het stabiliseren van de hersenfunctie en het verminderen van psychotische symptomen.

De specifieke mechanismen waardoor antipsychotica een dempende werking uitoefenen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke medicijn. Over het algemeen verlagen ze de overactiviteit in bepaalde delen van de hersenen die mogelijk geassocieerd zijn met psychotische symptomen.

Zoiets? Als je nog vragen hebt hoor ik het!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 13 december 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook