Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komt het vaker voor dat antipsychotica niets lijkt te doen?

Vraag

Mijn naaste met psychosegevoeligheid reageerde redelijk goed op orale risperidon. Omdat hij telkens stopte met medicatie (en dan weer ernstig psychotisch werd), krijgt hij nu paliperidon depot. Eerst eens per maand, nu eens per drie maanden. Echter, deze depotmedicatie (inmiddels hoge dosering) lijkt niets te doen, hij is voortdurend ernstig psychotisch.

Komt dat vaker voor, en hoe is dat te verklaren?

Antwoord

Beste B.,

Heel lastig…

Helaas werken antipsychotica lang niet altijd. Eerdere reacties op het middel kunnen ook een placebo-effect zijn geweest of het effect van de tijd, want bij de eerste keren dat iemand psychotisch is raakt de persoon er sneller uit dan bij latere keren – de psychose kan hardnekkiger worden naarmate iemand meer episoden doormaakt.

Soms kan er ook een echte respons zijn eerst die later weer teniet wordt gedaan. Men weet niet precies hoe dit kan – maar de vraag is of het de eerste keren dan echt werkte of dat er een placebo-effect was of gewoon het effect van de tijd, die ook veel doet, zeker vroeg in de psychose.

Als er echt geen reactie is heeft doorgaan geen zin. Beter een ander middel proberen dan. Of kijken naar onderliggend trauma of kijken of vormen van psychotherapie kunnen worden ingezet. Ook activering, dagbesteding, sporten en contacten met andere mensen kunnen helpen om iemand uit een psychose te krijgen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 15 september 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook