Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Welk antipsychoticum heeft effect op stemmen maar geen invloed op de dwang?

Vraag

Zo’n vijf maanden geleden ben ik in een heftige psychose terechtgekomen. Nu ben ik helemaal uit de psychose, echter de stemmen zijn gebleven.

Naast een psychose heb ik ook last van een dwangstoornis. Hiervoor gebruik ik clomipramine en Seroquel, beide medicijnen maken de dwangstoornis leefbaar. Nu moet er voor de stemmen een nieuw antipsychoticum toegevoegd worden.

Welk antipsychoticum doet de stemmen afnemen en laat de dwangstoornis verder met rust?

Dank u wel!

Antwoord

Beste A.,

Je bent met betrekking tot de dwang kennelijk redelijk geholpen met clomipramine en quetiapine. Althans, je schrijft dat het leefbaar is.

Er is niet een middel dat stemmen wegkrijgt; dat is nogal eens een illusie, maar wordt hardnekkig gepropageerd. Soms gebeurt dat inderdaad, dat met een medicijn de stemmen verdwijnen, maar dat is moeilijk te voorspellen.

Ik ben, op grond van ervaring, onderzoek en gesprekken met stemmenhoorders, van mening dat een betere strategie is om met de stemmen te leren omgaan.

Kennelijk maak jij een duidelijk onderscheid tussen ‘psychose’ en ‘stemmen horen’. Dat begrijp ik uit je tekst. Dat is ook de ervaring van vele stemmenhoorders. Als ik vraag aan stemmenhoorders wat het verschil is, hoor ik vaak: ‘ik ben psychotisch als ik doe wat de stemmen zeggen’.

Ik denk dat het verstandig is je te verdiepen in stemmen horen en te kijken wat bij jou past, in plaats van meer medicatie te nemen om de stemmen ‘weg te krijgen’.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 7 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
antipsychotica
dwanggedachten
Stemmen horen

Lees ook