Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan autisme overgaan op schizofrenie?

Vraag

Mijn dochter heeft op haar vierde jaar de diagnose ASS gekregen door een specialistisch team. Vanaf haar veertiende jaar kreeg zij psychotische verschijnselen, tot nu toe behandeld met antipsychotica waaronder terugval na stop medicatie. Nu zegt haar psychiater dat ze nu waarschijnlijk schizofrenie heeft en geen autisme.

Dit is de eerste psychiater die dit noemt van de vier psychiaters die zij al heeft gehad bij haar eerste psychotische episode. Kan autisme in de jeugd overgaan op schizofrenie, of kan iemand met autisme psychosegevoelig zijn zonder hem gelijk schizofreen te noemen? Krijg zo mijn bedenkingen over haar eerste diagnose ASS en kijk nu met een heel andere blik terug op het verleden. Ik ben er redelijk van in de war.

Antwoord

Alle psychische aandoeningen zijn met elkaar gerelateerd en gaan in elkaar over. Het zijn geen aparte ziekten, ook al wordt dat vaak gedacht.

De diagnose van autisme als kind gaat gepaard met een sterk verhoogd risico op de diagnose psychotische stoornis (onder andere schizofrenie) op latere leeftijd.

In dit artikel staan de risico’s goed beschreven:

Groet Jim

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Jim van Os op 1 april 2019

Gerelateerd

Meer over

autisme
Diagnostiek
Naasten
Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook