Main content

Vraag

Mijn dochter heeft op haar vierde jaar de diagnose ASS gekregen door een specialistisch team. Vanaf haar veertiende jaar kreeg zij psychotische verschijnselen, tot nu toe behandeld met antipsychotica waaronder terugval na stop medicatie. Nu zegt haar psychiater dat ze nu waarschijnlijk schizofrenie heeft en geen autisme.

Dit is de eerste psychiater die dit noemt van de vier psychiaters die zij al heeft gehad bij haar eerste psychotische episode. Kan autisme in de jeugd overgaan op schizofrenie, of kan iemand met autisme psychosegevoelig zijn zonder hem gelijk schizofreen te noemen? Krijg zo mijn bedenkingen over haar eerste diagnose ASS en kijk nu met een heel andere blik terug op het verleden. Ik ben er redelijk van in de war.

Antwoord

Alle psychische aandoeningen zijn met elkaar gerelateerd en gaan in elkaar over. Het zijn geen aparte ziekten, ook al wordt dat vaak gedacht.

De diagnose van autisme als kind gaat gepaard met een sterk verhoogd risico op de diagnose psychotische stoornis (onder andere schizofrenie) op latere leeftijd.

In dit artikel staan de risico's goed beschreven:

Groet Jim

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Jim van Os op 1 april 2019
  • Deel deze pagina: