Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik ben gestart met medicatie. Ik slik Seroxat, oxazepam en in de avond ook lormetazepam.

Ik ben hier nu drie maanden mee bezig. Ik voel me iets beter maar nog niet veel.

Dempt die oxazepam juist niet de werking van de Seroxat?

Groet,

E.

Antwoord

Hey E.,

Seroxat is een antidepressivum dat kan werken bij angst/somberheid. Het kan 2-4 weken duren voordat het gaat werken, en vaak voelen mensen zich eerst slechter voordat ze zich beter gaan voelen.

Bedenk wel dat Seroxat een problematisch middel is, omdat mensen redelijk vaak moeite hebben om af te bouwen vanwege (soms heftige en chronische) onttrekkingsverschijnselen. Ik raad mensen af Seroxat te gebruiken - er zijn andere middelen die minder onttrekking geven.

Oxazepam/lormetazepam zijn kalmerende middelen die je 'rustig' maken en sederend werken. Ze kunnen ook helpen bij angst/spanning maar ze zijn verslavend dus je kunt ze alleen korte tijd nemen, niet langer dan drie maanden.

Medicatie is vaak voor de lange termijn niet een oplossing bij angst/depressie. Op de lange termijn zijn de volgende dingen van belang:

1. Je kwetsbaarheid beter leren kennen, je valkuilen begrijpen en accepteren dat je soms je leven moet aanpassen om rekening te houden met je kwetsbaarheid.

2. Weerbaarheid ontwikkelen om de kwetsbaarheid te compenseren, zoals: jezelf leren accepteren, van jezelf leren houden, je niet te afhankelijk maken van het oordeel van andere mensen, je eigenwaarde vinden, vrij worden van pessismistische tendenzen en vooroordelen...
Ook belangrijk is het (her)waarderen en koesteren van sociale contacten en relaties, klein en groot!

3. Ook kan helpen op langere termijn: aandacht voor voedsel, geen drugs/alcohol, structuur, beweging, meditatie. Hard werken - maar werkt zeer goed!

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 22 juni 2020
  • Deel deze pagina: