Main content

Vraag

Goedendag,

Mijn zoon is voor de tweede keer opgenomen, de eerste keer was 10 jaar geleden.

Wat mij opvalt is dat zijn beschuldigingen tijdens zijn tweede psychose overeenkomen met de beschuldigingen tijdens zijn eerste psychose. Van sommige dingen weet ik zeker dat het niet waar is, maar nu twijfel ik of bepaalde dingen toch echt gebeurd zijn.

Graag uw mening hierover.

Antwoord

Beste J.,

Vaak heeft de inhoud van de psychose een relatie met levensgebeurtenissen die een impact hebben gehad op de persoon. Deze gebeurtenissen komen dan terug in de psychose, maar vaak in een vervormde context van angstige betekenisgeving.

Het beste kun je de inhoud van de psychose zien als een metafoor: het gaat over dingen waar de persoon zich zorgen over maakt of angstig over is - en die in een andere, vervormde vorm vol betekenis teruggegeven wordt.

Zou dit ook voor je zoon kunnen gelden?

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 februari 2021
  • Deel deze pagina: