Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe weet ik of beschuldigingen tijdens een psychose gebaseerd zijn op de waarheid?

Vraag

Goedendag,

Mijn zoon is voor de tweede keer opgenomen, de eerste keer was 10 jaar geleden.

Wat mij opvalt is dat zijn beschuldigingen tijdens zijn tweede psychose overeenkomen met de beschuldigingen tijdens zijn eerste psychose. Van sommige dingen weet ik zeker dat het niet waar is, maar nu twijfel ik of bepaalde dingen toch echt gebeurd zijn.

Graag uw mening hierover.

Antwoord

Beste J.,

Vaak heeft de inhoud van de psychose een relatie met levensgebeurtenissen die een impact hebben gehad op de persoon. Deze gebeurtenissen komen dan terug in de psychose, maar vaak in een vervormde context van angstige betekenisgeving.

Het beste kun je de inhoud van de psychose zien als een metafoor: het gaat over dingen waar de persoon zich zorgen over maakt of angstig over is – en die in een andere, vervormde vorm vol betekenis teruggegeven wordt.

Zou dit ook voor je zoon kunnen gelden?

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 16 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook