flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Bestaat er een afbouwschema voor Quetiapine? | eSpreekuur * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bestaat er een afbouwschema voor Quetiapine?

Vraag

Ik ben een jonge vrouw van 24 jaar en ik slik nu ruim 2 jaar iedere avond 50mg quetiapine XR. Dit vanwege agorafobie met paniekaanvallen.

Ik word erg opgefokt en boos van de quetiapine, ik krijg ’s nachts vaak wanen van en kan er niet van slapen. Dit had ik ervoor niet. Wel hielp het mij overdag geen doorslaande paniek te krijgen voor lange tijd. Ik wil er vanwege de opgefoktheid en de paniekaanvallen al heel lang vanaf, maar na een halfjaar ging mijn psychiater stoppen en nu zit ik er mee. De huisarts weet geen afbouw schema en ik kan geen psychiater vinden.

Kan ik misschien een afbouwschema vinden ergens?

Het is natuurlijk maar een lage dosering, maar juist vanwege mijn angststoornis ben ik bang voor bijwerkingen.

Antwoord

Afbouwen van psychofarmaca zoals quetiapine kan inderdaad lastig zijn. Om te beginnen moet je je afvragen waarvoor je het middel ook alweer kreeg. Agorafobie met paniekaanvallen wordt meestal behandeld met cognitieve gedragstherapie ondersteund door een antidepressivum (ook als je niet depressief bent).

Quetiapine is geen voorkeursmedicijn voor agorafobie met paniekaanvallen. Je moet dus een goede behandeling zoeken voor deze aandoening, en het zou me verbazen als er in jouw regio niet een psychiater of psycholoog te vinden is die dat kan doen. Quetiapine afbouwen doen we vaak in stappen van 12,5 mg (een halve tablet van 25 mg) per twee weken of per maand. Als dat nog te snel is kun je ook ’taperingstrips’ aanvragen die elke dag een heel klein beetje minder quetiapine bevatten.

Kijk samen met je huisarts op de website www.taperingstrips.nl. Maar zorg vooral dat je paniekstoornis wordt behandeld zoals dat moet!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24

Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook