Main content

Vraag

Ik ben een jonge vrouw van 24 jaar en ik slik nu ruim 2 jaar iedere avond 50mg quetiapine XR. Dit vanwege agorafobie met paniekaanvallen.

Ik word erg opgefokt en boos van de quetiapine, ik krijg ’s nachts vaak wanen van en kan er niet van slapen. Dit had ik ervoor niet. Wel hielp het mij overdag geen doorslaande paniek te krijgen voor lange tijd. Ik wil er vanwege de opgefoktheid en de paniekaanvallen al heel lang vanaf, maar na een halfjaar ging mijn psychiater stoppen en nu zit ik er mee. De huisarts weet geen afbouw schema en ik kan geen psychiater vinden.

Kan ik misschien een afbouwschema vinden ergens?

Het is natuurlijk maar een lage dosering, maar juist vanwege mijn angststoornis ben ik bang voor bijwerkingen.

Antwoord

Afbouwen van psychofarmaca zoals quetiapine kan inderdaad lastig zijn. Om te beginnen moet je je afvragen waarvoor je het middel ook alweer kreeg. Agorafobie met paniekaanvallen wordt meestal behandeld met cognitieve gedragstherapie ondersteund door een antidepressivum (ook als je niet depressief bent).

Quetiapine is geen voorkeursmedicijn voor agorafobie met paniekaanvallen. Je moet dus een goede behandeling zoeken voor deze aandoening, en het zou me verbazen als er in jouw regio niet een psychiater of psycholoog te vinden is die dat kan doen. Quetiapine afbouwen doen we vaak in stappen van 12,5 mg (een halve tablet van 25 mg) per twee weken of per maand. Als dat nog te snel is kun je ook 'taperingstrips' aanvragen die elke dag een heel klein beetje minder quetiapine bevatten.

Kijk samen met je huisarts op de website www.taperingstrips.nl. Maar zorg vooral dat je paniekstoornis wordt behandeld zoals dat moet!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 mei 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: