Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Betekent geen ziekte-inzicht, dat je dat nooit meer krijgt?

Vraag

Mijn zoon heeft geen ziekte inzicht. Hij hoort stemmen, psychose en gebruikt depot haldol. Mijn vraag. Klopt het dat wanneer je geen ziekte inzicht hebt, dat hij dat inzicht ook niet meer terug krijgt, en het stuk is?

Antwoord

Ziekte-inzicht is een complex begrip dat gaat over of de persoon in kwestie het idee heeft dat (i) er sprake is van psychische kwetsbaarheid waar hij/zij wat mee moet; (ii) er bepaalde oorzaken zijn aan te wijzen waardoor die kwetsbaarheid is ontstaan en (iii) het verstandig is om een bepaalde behandeling te volgen om de psychische kwetsbaarheid te kanaliseren.

Soms hebben mensen wel (i), maar niet (ii) en (iii). Of (iii) maar niet (i) en (ii). Soms geen van allen. En alle andere combinaties zijn ook mogelijk.

Let wel: met ziekte-inzicht bedoelen we niet: accepteren wat de psychiater zegt, want de psychiater kan het soms verkeerd uitleggen, bijvoorbeeld als een ouderwetse psychiater kort door de bocht beweert dat er sprake is van de hersenziekte ‘schizofrenie‘ en dat iemand de rest van zijn leven antipsychotica moet nemen.

Het is zo dat alle aspecten van ziekte-inzicht wel degelijk kunnen veranderen over de tijd. Soms duurt het jaren, maar heel vaak ontwikkelen mensen beetje bij beetje een vorm van inzicht over kwetsbaarheid, oorzaak en behandeling. Het hangt ook heel erg af van hoe goed de behandelaars bereid zijn het uit te leggen. Pessimistische taal en altijd spreken in termen van handicaps in plaats van mogelijkheden gaat niet helpen.

Heel soms blijft het jaren achtereen erg moeilijk om tot de persoon door te dringen en is geen inzicht. Maar geef niet op. Je moet altijd blijven proberen de persoon te verleiden tot gedachten dat er meer mogelijkheden zijn. Ook je zoon….

Heel veel succes…

Beantwoord door: Jim van Os op 19 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook