Main content

Vraag

Betekent medicijn vermindering automatisch dat het ten koste van stabiliteit gaat?

Antwoord

Beste B,

Dank voor je vraag! Het antwoord is: nee, de dosis van de medicijnen verminderen kan (i) iemand beter maken, (ii) iemand hetzelfde houden of (iii) iemand slechter maken.

Hoe het per persoon gaat uitpakken is niet helemaal te voorspellen, maar het is een feit dat mensen vaak een te hoge dosis hebben en/of teveel verschillende medicaties hebben.

Sommige mensen hebben hun hele leven medicatie nodig, andere mensen kunnen vrij snel stoppen en merken niets.

Het lastige is dat we eigenlijk helemaal niet zoveel weten over wie wel en wie niet baat heeft bij de medicatie. De impact van medicatie is bij iedere persoon anders, en of iemand door moet gaan met medicatie om een nieuwe episode te voorkomen is ook bij iedereen anders. Het is een kwestie van trial en error, oftewel voorzichtig experimenteren.

Medicatie verminderen is dus niet zonder risico - maar als je voorzichtig bent en je voorschrijver werkt mee, kun je uitvinden of jij iemand bent die wel of niet baat heeft bij langdurig gebruik van medicatie.

Dus het kan goed zijn om met je voorschrijver een kritisch gesprek te hebben over de medicatie, of hier een second opinion over te zoeken.

Ook moet je bedenken dat er andere methoden zijn om je weerbaarheid voor psychose/depressie/manie te verhogen. Bijvoorbeeld via mindfulness, een herstelwerkgroep, werk cq opleiding, in contact zijn met andere mensen, psychotherapie, etc.

Hope this helps!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: