Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Bewegingsstoornis

Vraag

Beste Jim,
Ik heb door het gebruik van de antipsychotica last gekregen van een bewegingsstoornis. Ik mocht er wel mee stoppen en gebruik nu alleen de Lithium, maar het is sinds het stoppen sterk verergerd. Nu weet ik door vorige keren dat het binnen een half jaar na het stoppen ook weer weg gaat. Ik hoop dat het dit keer ook het geval is. Alleen merk ik wel dat ik er dit keer veel meer hinder van ondervind. Waarschijnlijk ook vanwege de stress door een aanstaande verhuizing. Is er iets waarmee ik het wat kan onderdrukken? Zijn hier eigenlijk medicijnen voor? Ik neem nog wel eens een Oxazepam als de stress teveel oploopt en merk dat ik hypomaan word en dan wordt het wat minder. Maar ik wil dat ook niet teveel gebruiken.
mvg A.

Antwoord

Beste A,

Goed gedaan – en ja inderdaad, de bewegingsstoornis wordt na stoppen van het antipsychoticum vaak eerst erger (door het wegvallen de antipsychotische ‘remmer’ van dopaminereceptoren in het brein slaat het brein door in de andere richting) maar keert na een tijdje weer terug naar het oude niveau.

Wat te doen in de tussentijd?

Inderdaad, oxazepam af en toe kan helpen maar moet spaarzaam gebruikt worden en niet voor lange tijd.Sommige mensen hebben baart bij vitamine E of promethazine maar dit moet je met je behandelaar bespreken eerst. Heel soms nemen mensen een tijdje een lage dosis antipsychoticum om iets langzamer af te kunnen bouwen.

Ook is het zaak om het niveau van het lithium in het bloed een poosje zo laag mogelijk te houden – ook lithium kan bijdragen aan de bewegingsstoornis.

Dus veel succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 14 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook