Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Verminderen de bijwerkingen van amisulpride na een tijdje?

Vraag

Momenteel ben ik aan het overstappen van Cisordinol op amisulpride. De eerste twee dagen had ik alleen na het slikken ’s avonds last van nieuwe bijwerkingen van de amisulpride (vooral duizeligheid), maar nu heb ik er ook overdag last van.

Is de kans groot dat de bijwerkingen na bijvoorbeeld twee weken minder worden?

Moet ik het dus gewoon nog even volhouden en aankijken? Of is de kans dat de bijwerkingen juist erger worden groter?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste M.,

In het algemeen starten de bijwerkingen vrij snel na de start met het medicijn en verdwijnen ze vervolgens binnen één tot twee weken. Het is dus niet de verwachting dat ze steeds erger worden over de tijd, maar dat ze afnemen en verdwijnen.

Als dit anders loopt, bijvoorbeeld als de klachten juist toenemen over de tijd of langer duren dan twee weken, dan is het advies om dit met je arts of psychiater te bespreken. Ook als je merkt dat de bijwerkingen ernstig zijn of zorgen oproepen, is dit het advies.

Duizeligheid is gemeld als bijwerking van amisulpride. Het is niet de bedoeling dat klachten van duizeligheid lang aanhouden of steeds erger worden. Sommige medicijnen, waaronder amisulpride, kunnen invloed hebben op de bloeddruk en op de hartfrequentie. Dit kan een oorzaak zijn van duizeligheid.

Laat het dus door je arts controleren als je het niet vertrouwt. Beter een keer extra laten monitoren, dan te lang afwachten.

Succes!

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 10 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook