Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bipolair type 2: Kan je dan ook adhd hebben?

Vraag

Als je bipolair type 2 bent, kan je dan ook adhd hebben? Als je dat vermoedt, wat kan dan de weg zijn om te gaan? Behandelaren reageren niet echt op deze gedachte. Ik stel de vraag voor een bekende van me. Ik heb zelf de ervaring dat hoe beter je diagnose past, hoe beter je jezelf kan begrijpen en handvatten kan bieden en hoe beter je kan herstellen.

Wat kan de weg zijn als je adhd vermoed en je behandelaren lijken daar niet zo veel kennis van te hebben?

Wat is het voordeel om de weg naar adhd onderzoek te gaan als je bipolair bent? Zijn er ook nadelen aan verbonden?

 

Antwoord

Iemand kan inderdaad een combinatie van klachten hebben die zowel bij een bipolaire stemmingsstoornis als bij adhd passen. Het is niet altijd gemakkelijk om deze van elkaar te onderscheiden, dus dat vergt een gedegen diagnostisch onderzoek door een psychiater of psycholoog die goed op de hoogte is van beide aandoeningen.

Ook kan je behandelaar een second opinion vragen bij een in adhd gespecialiseerde psychiater of psycholoog. Natuurlijk heeft het alleen zin als vervolgens ook de behandeling op de uitkomsten van zo’n onderzoek wordt aangepast.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook