Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bipolaire stoornis, medicatie werkt onvoldoende

Vraag

Beste heer Kupka,

Ik zou u graag een aantal vragen willen stellen als dat mag. Mijn man heeft enkele jaren gelden een manische psychose gehad. We wisten toen nog niet dat hij manisch depressief was, hij slikte toen nog geen medicatie hiervoor.

Voor deze psychose was hij elke maand een week of langer erg depressief, hij had nergens geen zin in, vond niks meer leuk, lag alleen maar op bed, huilde veel, at niet meer , dacht vaak aan de dood, erg traag in alles, wilde geen gezelschap, kon zich zelf niet verzorgen. Daarna een week hyper, voelt zich heel erg goed, veel energie, geen verantwoordelijkheid, veel ideeën , slaapt slecht. Dit alles begon in 2014. Deze stemmingen gingen constant erg op en neer.

Na zijn Psychose is hij een jaar lang erg depressief , angstig en verward geweest (zijn gedachtes klopten vaak niet, leefde constant in zijn eigen wereld). Ook kreeg hij Lithium en antidepressiva toen hij zijn psychose had. Hij knapte hier niet van op. Af en toe kreeg hij er antipsychotica bij maar hier stopte hij telkens weer mee. Toen hij er ook Quetiapine bijkreeg begon hij eindelijk op te knappen. Zijn stemming werd beter en zijn verwarde gedachtes werden weer normaal. De crisis dienst is acht maanden lang dagelijks bij ons aan huis geweest. Diagnose wat was vastgesteld: Bipolaire stoornis en Psychose gevoelig.

Hoe gaat het nu: Hij heeft nog steeds iedere maand de stemmingswisselingen , dan een week (soms langer)hyper slaapt dan erg slecht , denkt erg helder.
Kan alles aan, voelt zich heel erg goed , sommige gedachtes die hij dan heeft kloppen niet met de werkelijkheid. Voelt alles aan. Praat dan erg veel. Hij is dan genezen. Hij koppelt alles aan elkaar, voorspelt de toekomst, lijkt paranormaal begaafd. Hierna is hij meer depressief. Ligt dan meer op bed, heeft moeite om zijn taken uit te voeren. Kan zich moeilijker concentreren. Is dan meer achterdochtig.

    • Is dit normaal ? Als iemand lithium gebruikt dat deze stemmingswisselingen blijven bestaan, maar dat ze niet meer in een crisis uitmonden. Het is meer leefbaar.
    • Is dit dan geen bipolaire stoornis meer? (omdat hij alleen nog maar de symptomen heeft maar dat het niet meer uitmondt in een crisis de manie zet niet door.

Nu in 2019 is ook Autisme vastgesteld. De behandelaars twijfelen aan de de diagnose Bipolaire stoornis terwijl hij nog steeds iedere maand deze wisselingen heeft. En ze denken dat alles vanuit het autisme komt. Ze willen daarom ook gaan stoppen met de medicatie. Heb hier zelf grote zorgen over aangezien hij pas net een jaar stabiel is en we al vijf jaren veel problemen ervaren. Nu zijn ze 600 mg geminderd met de Quetiapine je ziet dat zijn periodes van hyper en depressie iets langer duren dan normaal. Ook zie je dat zijn gedachtes soms niet kloppen. Hij blijft hier zelf wel van overtuigd, hij ziet zelf niet dat ze niet kloppen.

Ik wil erg graag jullie mening hier over hebben. Ik weet dat Autisme met een Bipolaire stoornis samen kunnen gaan.

Antwoord

Als iemand eenmaal een manische psychose heeft doorgemaakt, en eventueel ook depressies, wordt de diagnose bipolaire stemmingsstoornis gesteld. Als vervolgens met medicatie het veel minder heftig wordt, spreek je nog steeds van een bipolaire stoornis. Natuurlijk kunnen daarnaast nog andere psychische problemen of aandoeningen een rol spelen (b.v. kenmerken van autisme).

Kennelijk is bij je man de medicatie (Lithium en Quetiapine) gedeeltelijk werkzaam, maar onvoldoende. Dat komt wel vaker voor, en dan moet naar andere of aanvullende vormen van medicatie worden gezocht. Ik kan daarover geen advies geven via deze website.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook