Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Daalt mijn bloedsuikerspiegel weer na stoppen met olanzapine?

Vraag

Ik heb een hoge bloedsuikerspiegel door gebruik van olanzapine.

Nu ik gestopt ben met de olanzapine, daalt dan ook mijn bloedsuikerspiegel weer?

Antwoord

Beste E.,

Goede vraag!

Het is bekend dat sommige antipsychotische medicijnen, waaronder olanzapine, metabole bijwerkingen kunnen hebben. Deze bijwerkingen kunnen leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) of zelfs tot het ontwikkelen van diabetes mellitus (suikerziekte) bij sommige mensen.

Als iemand een verhoogde bloedsuikerspiegel heeft ontwikkeld door het gebruik van olanzapine, dan kan het stoppen met het medicijn in sommige gevallen leiden tot een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals:

  • Hoelang het medicijn is gebruikt: langdurig gebruik kan een grotere invloed hebben op metabole processen.
  • De algehele gezondheid van de persoon: andere gezondheidsproblemen of medicatie kunnen ook invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
  • De mate van verhoging: een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel kan zich anders herstellen dan een ernstige verhoging.

Hope this helps E., kan alleen maar beter worden!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 29 september 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Medicatie
olanzapine

Lees ook