Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bordeline of bipolaire stoornis?

Vraag

Wat is nu het typerende kenmerk voor een bipolaire stoornis in vergelijking met borderline?

Bij mij is vorig jaar borderline geconstateerd door een nieuwe psychiater. Ondanks dat deze diagnose eerder voorbij is gekomen, uitgebreid onderzocht en weer verworpen.

Destijds was de diagnose complexe PTSS en depressies.

Nu is naast de depressies en veel stemmingswisselingen na afbouwen van de Risperdal in april een manie en psychose bijgekomen, voorafgegaan aan een hypomane periode die al snel na het stoppen van de Risperdal in gang is gezet. Ook heb in in mijn overmoed deze zomer de Venlafaxine zelfstandig voor een deel afgebouwd en deze is onlangs helemaal gestopt. Een manie kan toch ook wel als gevolg van het afbouwen eenmalig voorkomen zonder dat er sprake is van een bipolaire stoornis? Of ben je vanaf dat moment gevoelig om vaker een manie te krijgen? Ik heb in het verleden wel vaker kortere perioden gehad dat ik veel plannen had, me heel goed voelde en impulsief van alles op poten zette, maar niet zoals afgelopen periode dat ik ook echt in de war was. Dat past toch ook bij borderline?

Ik ben steeds maar bezig of het nu makkelijk vast te stellen is of ik een bipolaire stoornis heb en beter een stemmingsstabilisator kan gebruiken. Ik houd al (heel dwangmatig) maanden de psymate app bij, maar kan geen patroon ontdekken in mijn stemming, behalve dat deze enige tijd na de psychose naar beneden duikelde (daartussen in was ik nog hypomaan) en ik ruim een maand zwaar depressief was. Verder gaat het paar dagen up, paar dagen down. En vaak ook op een dag paar keer extreem heen en weer, zoals de laatste jaren zo vaak het geval was.

Dit past toch evengoed bij borderline? Of is het bij borderline meer afhankelijk van omgevingsfactoren of relaties dat de stemming omslaat? Bij mij is dat nauwelijks van invloed lijkt het wel.

Ik ben erg bang geworden voor psychofarmaca en zie er vreselijk tegenop om een stemmingsstabilisator te vragen aan mijn nieuwe psychiater. Mijn oude psychiater is nog steeds overtuigd van borderline diagnose en ik hoop erg op een frisse kijk door de nieuwe behandelaar. Maar nu ben ik ook erg huiverig voor opnieuw iemand met een persoonlijk stokpaardje of tunnelvisie door een inmiddels erg belast dossier. Of kun je naast bordeline ook een bipolaire stoornis hebben?

En in hoeverre kan een stemmingsstabilisator mijn gedachten rustig houden. Want ik ga nogal eens aan de haal met dingen en dan ontspoort de boel weer meer of minder.

Mijn man en ik willen wel graag eindelijk eens rust in de tent, maar ik zal de euforie wel missen.

Antwoord

Beste A,

Bij een bipolaire stemmingsstoornis maakt iemand perioden door van depressies, vaak heftig, maar ook van manische ontremming of de wat mildere variant daarvan, hypomanie genoemd. Dat laatste komt bij een borderline persoonlijkheidsstoornis niet voor.

Soms gaan borderline en bipolair samen, zij het dan moeilijk uit elkaar te houden. Een goede diagnose vereist gedegen onderzoek, liefst ook een gesprek met een naastbetrokkene. Kijk eens op www.kenbis.nl.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Borderline
overige onderwerpen

Lees ook