Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet mijn broer levenslang medicijnen slikken ter voorkoming van psychosen?

Vraag

Beste Jim,

Mijn broer heeft ruim 20 jaar de diagnose ‘schizoaffectieve stoornis‘ en hij gebruikt olanzapine 20 mg en carbamazepine 1000 mg. Zodra hij een beetje sleutelt aan zijn medicatie wordt hij opnieuw psychotisch.

Moet hij levenslang medicijnen slikken of verdwijnt zijn ziekte ooit?

Groeten,

N.

Antwoord

Beste Broer,

Wat goed dat je hier gekomen bent.

Het is met psychose zo dat de gevoeligheid altijd blijft, maar dat mensen wegen gaan vinden om ermee te leven.

De eerste vijf jaar is vaak relatief zwaar, vooral bij jonge mannen met ook een stemmingscomponent. Dit is omdat ze een zeer strakke aanpassing moeten aanbrengen in hun leven met structuur, regelmaat, sporten, gezond eten, veel aandacht voor slaap, geen alcohol, geen drugs en heel veel aandacht voor onderliggende emotionele en psychologische processen en inzichten waar veel over gepraat moet worden.

Medicatie is maar een klein deel van het verhaal. Je moet leren groeien in je psychosegevoeligheid, het leren kennen, accepteren en jezelf opnieuw uitvinden. Het kan zijn dat je je doelen moet bijstellen en dat er misschien blijvende beperkingen zijn – maar toch kunnen mensen heel goed een zinvol en participerend bestaan ervaren ondanks deze belemmeringen. Dat heet herstel (van perspectief).

In hoeverre is hij hier al mee bezig denk je? En krijgt hij de juiste hulp hiervoor?

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 26 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook