Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Broer met psychose: kan hij nog herstellen?

Vraag

Een maand geleden heeft mijn broer een acute psychose gekregen en sindsdien voelt het alsof mijn leven ook kapot is geworden. Ik kan niet beseffen en geloven dat mijn broer dit is overkomen.

De acute psychose was hoogstwaarschijnlijk het gevolg van blowen en stress (door z’m studie en beëindiging relatie met zijn vriendin). Hij denkt constant aan dingen als de illuminati en matrix (dit bestaat volgens hem 100%) en is dan ook constant bezig met dingen hierover opzoeken, dat vindt hij interessant. Maar ik zie ook tegelijkertijd dat hij hieronder lijdt. Hij is zo zeker van zijn overtuiging en gedachten dat zelfs ik er soms bijna in geloof. Hij denkt dat we in een simulatie leven waarin alles (grotendeels) om hem draait. Waarin autoriteiten hem in de gaten houden of zelfs de wereld door deze autoriteiten onder controle wordt gehouden (bijvoorbeeld weather control).

Zelfs mijn eigen ouders vertrouwt hij niet meer. Ik weet niet meer wat ik moet doen ik merk dat ik zelf ook achteruit ga, want ik wil hem niet achteruit zien gaan.
Hij zegt zelf ook dat hij zijn eigen gedachtes niet meer onder controle heeft en dat hij alles maar vaag vindt, maar zeker niet gek aan het worden is. Maar juist dat zijn ogen “te ver” zijn geopend.

Mijn grootste angst is dat hij niet meer terug zal keren naar zijn staat als vroeger, vooral wanneer ik zie dat hij zo overtuigd is van deze vreselijke wereld. Het maakt me kapot en ik weet niet meer wat ik moet doen.

Mijn broer is de avond van zijn acute psychose gelijk behandeld en zit sindsdien aan de medicatie.

Antwoord

Het is een grote schrik om je familielid in een psychose te zien. Niet alleen vanwege de vreemde gedachten, maar ook vanwege het beeld dat we soms hebben van psychose: een "ongeneeslijke hersenziekte".

Dit is echter niet waar. Het gaat om psychosegevoeligheid - die ieder mens in principe heeft. Het zit in onze genen om naar de wereld te kijken en die op een bijzondere manier te kunnen interpreteren. Alleen niet iedereen heeft er last van.

Bedenk dit:

10-15% van de mensen krijgt te maken met psychose in enigerlei vorm. Waarom? Omdat het een menselijke ervaring is. Bijzondere gedachten hebben, dingen horen in je hoofd - het hoort allemaal bij het repertoire van menselijke ervaringen.

Soms echter gaat de psychose een eigen leven leiden en moeten mensen een weg vinden om er mee om te leren gaan. Dat is dus nu bij je broer aan de hand.

De overgrote meerderheid van jonge mannen met een eerste psychose komt binnen een paar maanden uit de acute psychose. Hoe het daarna zal gaan is niet goed te voorspellen, er is grote variatie. 10-20% herstelt geheel en krijgt nooit meer een psychose. Andere mensen herstellen maar hebben later nog wel eens een acute episode. Sommige herstellen slechts gedeeltelijk, maar pikken desondanks hun leven weer op.

Belangrijk is: wat het verdere beloop ook is - mensen kunnen altijd weer een zinvol leven opbouwen, met de juiste hulp.

Dus laat je niet uit het veld slaan door de manifestatie van menselijke psychosegevoeligheid. Wees er voor hem, wees geduldig, wees hoopvol, geef hem regie, zie hem voor vol aan.

Heel veel sterkte en dank voor je bijzondere betrokkenheid!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Jim van Os op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook