Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Zijn mijn capaciteiten verminderd door drie psychosen?

Vraag

Sinds ik drie psychosen heb gehad heb ik het gevoel dat al mijn vermogens en talenten zijn verminderd, een soort hersenbeschadiging, is dat zo?

Ik zit momenteel ook in een diepe depressie.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste N.,

Ik kan me voorstellen dat je je zo voelt. Na die uitschieters van psychose komt er vaak een leegte, in combinatie met medicatie kan het gevoel wat je hebt zeker omhoogkomen.

Belangrijk is om vertrouwen/innerlijk weten bij jezelf aan te boren, en te zeggen dat je weet dat je talent er nog zit. Alleen dat het even ondergesneeuwd is. Je kan er niet bij, samen met de zwaarte die daarbij komt. Als je dit kan omarmen en toch jezelf enigszins in beweging kan zetten, en afstemmen met je arts om wellicht aan de medicatie te schaven zodat je meer in verbinding met je gevoel kunt komen, heb je in ieder geval een stip op de horizon.

Weet dat er meer is, kijk ook eens verder. Ik zou het niet schuiven op hersenbeschadiging. Maar eerder onderdrukking of het vastzitten van spanning en daarmee ook je potentie.

Probeer een verhaal te creëren voor jezelf wat opbouwend is. En daar hoort blijkbaar ook de leegte bij. Ook al wil je daar niet zijn, je bent er. Als je dit kan toestaan en het jezelf misschien ook kunt gunnen, hoe raar dit ook klinkt, dan besef je dat de pijn ook weer nodig is om verandering aan te gaan. Kleine stapjes en weten (jezelf toespreken) dat je vermogens en talenten er nog wel zijn.

Ik hoop dat je hier wat mee kan!

Warme groet,

Tim Knoote

Beantwoord door: Tim Knoote op 15 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Psychosegevoeligheid

Lees ook