Main content

Vraag

Beste Jim,

Ruim vijf jaar slik ik citalopram 20 mg tegen angst, piekeren en overmatige stressklachten. De laatste tijd merk ik dat deze klachten er weer zijn.

Kan het zo zijn dat er gewenning is opgetreden? Zo ja, zou het een optie zijn de dosering te verhogen?

Bedankt en vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Ik kan niet via internet persoonlijke medicatieadviezen geven, maar in het algemeen heeft bij een terugval verhogen van de dosis geen zin.

Wel kun je proberen het probleem aan te pakken op niet-farmacologische wijze.

Je kunt ook proberen te wisselen van medicatie maar dit kan maken dat je weer allerlei problemen kunt krijgen door onttrekking van de citalopram.

Lastige situatie dus, maar niet-farmacologische opties kunnen in dit soort gevallen zeer goed werken!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 10 maart 2022
  • Deel deze pagina: