Main content

Vraag

Mijn moeder is flink depressief. Ik ben samen met haar naar de huisarts geweest. De huisarts heeft citalopram 10 mg en oxazepam voorgeschreven.

Nu ken ik toevallig in mijn netwerk een aantal mensen die citalopram gebruiken. Echter al deze mensen kregen citalopram 20 mg voorgeschreven.

Is citalopram 10 mg wel een therapeutische dosis? Moet mijn moeder ook niet minstens 20 mg gebruiken?

Ik ben benieuwd naar uw visie en ervaring.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste A.,

Ik kan geen passend advies geven over de behandeling van je moeder. In het algemeen wordt citalopram gedoseerd 20 mg of maximaal 40 mg per dag.

Bij ouderen is de aanbevolen dosis 10-20 mg/dag. Als een dosis van 10 mg na enkele weken geen resultaat geeft, wordt de dosis meestal verhoogd binnen de aangegeven kaders.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 januari 2022
  • Deel deze pagina: