Main content

Vraag

Dag Peter,

Ik heb al een tijd depressieve klachten en ben naar de huisarts gegaan voor een verwijzing naar een psycholoog.

Omdat het niet super goed gaat heb ik gevraagd om een medicijn zodat ik weer beter zou kunnen functioneren. Ik heb toen citalopram 10 mg gekregen. Ik moet ongeveer 6 weken wachten voordat ik de psycholoog zie, en ik wil dan graag weer stoppen met de citalopram.

Kan ik de komende weken citalopram slikken en als ik mijn eerste afspraak heb bij de psycholoog gewoon weer stoppen? Ik zie het namelijk puur als kortetermijnoplossing.

Is het raadzaam om de citalopram te nemen of moet ik gewoon nog even volhouden tot ik de psycholoog ga zien?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste J.,

Het kan een tijdje duren voordat antidepressiva gaan werken. Als ze voor jou werken, want dat doen antidepressiva lang niet bij iedereen. En als ze werken is het advies om ze minimaal een aantal maanden te blijven gebruiken voordat je er weer mee gaat stoppen. In die tijd heb je waarschijnlijk wel last van bijwerkingen. Hoeveel verschilt van persoon tot persoon. De een heeft daar veel meer last van dan de ander. En als je over 6 weken weer wilt gaan stoppen dan weet je niet hoe makkelijk dat zal gaan. Of je dat zonder klachten zult kunnen doen of dat je dan last krijgt van zogenaamde onttrekkingsverschijnselen als je in één keer weer gaat stoppen of te snel afbouwt.

Als ik dit zo op een rij zet dan vraag ik me af wat je zelf van de citalopram verwacht in de 6 weken dat je het middel wilt gaan slikken, en of dit voor jou wel een goede kortetermijnoplossing is.

Ik kan en mag je niet adviseren wat je moet gaan doen en weet ook niet wat voor jou de juiste oplossing is. Daar moet je in overleg met je huisarts zelf over beslissen. Maar ik raad je aan om over het bovenstaande nog een keer goed na te denken, en je af te vragen of het mogelijk is om die periode waarin je moet wachten goed door te komen zonder medicijnen.

Ik hoop dat dit antwoord je hierbij een beetje kan helpen,

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie

Meer informatie over depressie:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 25 juni 2021
  • Deel deze pagina: