Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Collega wil weer werken na een psychose maar is nog niet hersteld, wat te doen?

Vraag

Mijn naaste collega is aan het herstellen van een zware psychose die ze twee maanden geleden heeft gehad.

Ze wil per se weer aan het werk, tegen het advies van de bedrijfsarts en de psychiater in. Als ik haar zie heb ik het idee dat ze een toneelstuk opvoert om maar aan te tonen dat ze weer kan werken.

Ze is me erg dierbaar en het doet me veel dat ik haar niet kan steunen bij haar wens om weer te gaan werken.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord

Beste I.,

Heel voorstelbaar dat je je zorgen maakt over je collega, of ze het werk wel weer aan kan. Ik lees dat de bedrijfsarts erbij is betrokken, ik ga ervan uit dat er een re-integratieplan is, afgestemd op haar problematiek.

Maar ook, er zitten meerdere aspecten aan de wens van je collega om weer terug aan het werk te willen. Contacten zullen belangrijk voor haar zijn, want die kunnen een bijdrage leveren aan haar herstel, evenals haar werk. Bespreek met haar welke onderdelen van het werk haar het meeste voldoening geven, en in deze fase van herstel haar het beste af zullen gaan. Inventariseer ook wat het haar kost aan energie en inspanning.

Voor haar herstel is het belangrijk te voelen dat ze weer een aandeel kan leveren. Dat kan stapje voor stapje opgebouwd worden. Spreek ook met haar af dat, als het haar niet lukt, ze meteen aan de bel trekt. Toon je belangstelling in hoe het met haar gaat, maar niet elk uur, dat kan als controle overkomen.

Je kunt, met vragen, ook bellen met de adviesdienst van Ypsilon: 088 0002120, werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ypsilon op 26 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook