Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen complexe PTSS en autisme samengaan of overlappen ze?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben gediagnosticeerd met complexe PTSS, maar met het ouder worden merk ik dat ik veel kenmerken heb van autisme.

Kunnen deze twee diagnosen samengaan of overlappen ze?

Waarin verschillen beide diagnosen?

Ik loop vast en kan nergens van genieten.

Dank om mijn vraag te ontrafelen.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je vraag. Autismespectrum is een best wel vaag begrip dat wordt gebruikt voor het feit dat sommige mensen meer functioneren op basis van logica en focus aanbrengen en de wereld minder begrijpen vanuit gevoel en de bredere verbanden. Op zich heeft het niets te maken met trauma. Het heeft zelden veel zin om iemand te zeggen dat hij of zij ‘autistisch’ is, tenzij het een duidelijk pad blootlegt hoe iemand zijn functioneren kan verbeteren of zijn leven meer zin kan geven vanuit een beter begrip van zichzelf.

De gevolgen van trauma zijn heel divers en kunnen onder andere zijn dat mensen niet meer voelen. Dit niet meer kunnen voelen heeft te maken met het feit dat het tijdens het trauma werd gebruikt als overlevingsmechanisme. Maar het kan daarna blijven aanhouden en maken dat mensen zich niet verbonden voelen met zichzelf of de omgeving.

Autisme en trauma zijn niet normaal met elkaar verbonden. Het zijn verschillende dingen. Wel kan het zijn dat iemand met trekken van autismespectrum behandeling moet krijgen voor trauma die aangepast is aan de manier hoe die persoon in het leven staat. Het kan zijn dat bijvoorbeeld lichaamsgericht werken aan trauma voor zo’n persoon beter werkt dan EMDR.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 24 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

autisme
PTSS
Trauma

Lees ook