Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik ben gediagnosticeerd met complexe PTSS, maar met het ouder worden merk ik dat ik veel kenmerken heb van autisme.

Kunnen deze twee diagnosen samengaan of overlappen ze?

Waarin verschillen beide diagnosen?

Ik loop vast en kan nergens van genieten.

Dank om mijn vraag te ontrafelen.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je vraag. Autismespectrum is een best wel vaag begrip dat wordt gebruikt voor het feit dat sommige mensen meer functioneren op basis van logica en focus aanbrengen en de wereld minder begrijpen vanuit gevoel en de bredere verbanden. Op zich heeft het niets te maken met trauma. Het heeft zelden veel zin om iemand te zeggen dat hij of zij 'autistisch' is, tenzij het een duidelijk pad blootlegt hoe iemand zijn functioneren kan verbeteren of zijn leven meer zin kan geven vanuit een beter begrip van zichzelf.

De gevolgen van trauma zijn heel divers en kunnen onder andere zijn dat mensen niet meer voelen. Dit niet meer kunnen voelen heeft te maken met het feit dat het tijdens het trauma werd gebruikt als overlevingsmechanisme. Maar het kan daarna blijven aanhouden en maken dat mensen zich niet verbonden voelen met zichzelf of de omgeving.

Autisme en trauma zijn niet normaal met elkaar verbonden. Het zijn verschillende dingen. Wel kan het zijn dat iemand met trekken van autismespectrum behandeling moet krijgen voor trauma die aangepast is aan de manier hoe die persoon in het leven staat. Het kan zijn dat bijvoorbeeld lichaamsgericht werken aan trauma voor zo'n persoon beter werkt dan EMDR.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over trauma:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 24 februari 2022
  • Deel deze pagina: