Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

De vraag ‘wat heb ik nou?’ begint met ‘wat is er gebeurd?’

Vraag

Ik vraag me af “wat heb ik nou?” Ik ben manisch depressief en wanneer ik depressief ben zie, hoor en ruik ik dingen. Meestal levende lijken dus vrolijk word ik er niet van. Het maakt me vreselijk angstig, het beperkt uiteraard mijn (sociaal) functioneren maar ik heb wel nog realiteitsbesef.

Ik realiseer me heel goed dat “ze” er niet zijn. Maar “ze” zijn wel realistisch genoeg om me de daver op het lijf te jagen en mijn leven overhoop te gooien.

Antwoord

Lieve J,

Klinkt als enorm heftige ervaringen die je hebt! Je vraag aan mij: 'wat heb ik nou?' kan ik jammer genoeg niet beantwoorden. Het klinkt of je gevoelig bent voor psychotische ervaringen (bij je stemmingsgevoeligheid / manisch depressiviteit), maar of dat zo is? Ik ken je niet, weet niet wie je bent of wat je hebt meegemaakt.

Meestal worden dit soort heftige ervaringen veroorzaakt door traumatische ervaringen in de jeugd, een zekere aanleg, en soms getriggerd door middelengebruik. Maar of dat bij jou ook zo is? Bespreek het in ieder geval met je hulpverlener en als het even kan met je naasten, of een ervaringsdeskundige. Wij vragen altijd 'wat is er met je gebeurd, dat dit jou overkomt?' Het is een goede start.

Ik hoop dat je liefhebbende mensen om je heen hebt waar je op kunt vertrouwen en die je door dik en dun steunen.

Heel veel sterkte!

Met vriendelijke groet, Remke

Beantwoord door: Remke van Staveren op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook