Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Depot Xeplion

Vraag

Mijn zoon (32 jaar) krijgt iedere maand een depot 50mg Xeplion. Dit geeft zoveel stress dat hij acuut psychotisch wordt. In het verleden is al vaak geprobeerd met afbouwen naar 25 mg. maar ook dat eindigde altijd in het weigeren van depot en uiteindelijk weer een opname.

Zelf heeft hij niet in de gaten wanneer het minder goed gaat en dat hij de grip op zichzelf volledig kwijt raakt. Pillen werkt niet, want hij neemt deze niet in, want hij vind zelf dat hij niks mankeert. Zijn psychiater zou het liefst Trevicta (3 maandelijks depot voorschrijven), om zo minder stress te veroorzaken. Maar dat wil hij niet, omdat hij vindt dat er nog meer gif in hem wordt gespoten. Een alternatief is, het verlengen van het interval, dus om de 5/6 weken een depot van 50mg. Xeplion.

Mijn vraag is: Werkt dit op de zelfde manier als de Trevita? Dat de dosering iets lager uit valt?

Antwoord

De dosis voor de driemaandelijks injectie Trevicta komt overeen met 3,5× de dosis van de maandelijkse injectie (Xeplion 50, 75, 100 en 150 mg komen resp. overeen met Trevicta 175, 263, 350 en 525 mg). Er is geen equivalente dosis van Trevicta voor de 25 mg Xeplion-injectie, omdat deze niet is onderzocht. Indien nodig kan de dosis elke 3 maanden worden verhoogd tot max. 525 mg/3 maanden.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2019

Gerelateerd

Meer over

depot
Medicatie
Xeplion

Lees ook