Vraag
Beste Jim,
Als gevolg van stress heb ik anderhalf jaar geleden een tweede psychose gehad. Drie maanden geleden ben ik, als gevolg van medicatie-ontrouw, opnieuw psychotisch geworden.
Vrij snel daarna ben ik depressief geworden, heb ik last van restsymptomen en kan ik ook op mijn werk slecht omgaan met stress.
Ik ben nachtverpleegkundige in een woonzorgcentrum.
Kan een depressie lang aanhouden na een psychose?
Bedankt voor uw antwoord.
Antwoord
Beste B.,
Dank voor je vraag.
Het zou kunnen dat je psychosegevoeligheid meer voortkomt uit een onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid.
Bipolaire stemmingsgevoeligheid uit zich vaak in het begin als herhaalde psychotische episoden waar de psychiater niet meteen denkt aan onderliggende stemmingsgevoeligheid. Echter de episodiciteit is juist kenmerkend voor onderliggende stemmingsgevoeligheid.
Het zou dus kunnen dat ze iets gerichter moeten gaan kijken naar de onderliggende stemmingsgevoeligheid, en dat bijvoorbeeld psychotherapie een optie zou kunnen zijn of een stemmingsstabilisator in plaats van een antipsychoticum.
Ook een belangrijk issue is werken 's nachts. Dit wordt in het algemeen niet aangeraden bij onderliggende stemmingsgevoeligheid. Om een onderliggende bipolaire stemmingsgevoeligheid goed te managen zijn de volgende elementen van groot belang:
- voldoende slaap
- regelmaat
- structuur
- niet te veel stress
- geen drugs/alcohol
- meditatie/yoga voor een weerbare geest
- veel aandacht voor bewegen en sporten
- veel aandacht voor voeding
- gezonde sociale interacties
Dus wat dingen om naar te kijken, wellicht...
Greetz Jim
Prof. dr. Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London.
Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).
Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!
Meer informatie over psychose:
Meer informatie over de bipolaire stoornis:
Meer informatie over medicatie:
- Antidepressiva
- Antipsychotica
- Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool
- Benzodiazepinen
- Medicatie afbouwen
- Tips voor het afbouwen van medicatie
Beantwoord door: Jim van Os op 20 april 2021