Main content

Vraag

Ik ben nu al een lange tijd depressief en heb al hulp ingeschakeld.

Ik sta op het punt om mijn relatie van 10 jaar te verbreken omdat ik me schuldig voel tegenover mijn vriend. Hij begrijpt niet waarom ik me zo voel (geen emotie, nergens zin in, snel prikkelbaar… ). Hij doet heel erg zijn best om weer een kleine glimlach te zien, maar niks lijkt te werken.

Ik wil hem niet meesleuren in mijn depressie en ik merk dat hij het heel vaak wil opgeven.

Ik weet niet hoe of wat ik (het) moet doen om hem van me af te slaan zodat hij niet aan hetzelfde gaat lijden als ik.

Antwoord

Beste N.,

In het algemeen raden we iedereen af om tijdens een depressie belangrijke beslissingen te nemen over werk, relaties, enzovoorts.

Het is voor een partner vaak heel moeilijk om te snappen hoe een depressie voelt. Vaak zoeken mensen naar oorzaken maar vinden die niet echt. Opbeuren helpt ook al niet, dus dat geeft een wederzijdse machteloosheid.

Het is altijd erg zinvol als een partner eens meegaat naar een consult bij de behandelaar om dit aspect van depressie te bespreken. Dat kan voor alle partijen heel verhelderend en ontschuldigend zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 augustus 2022
  • Deel deze pagina: