Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik ben depressief en voel me schuldig naar mijn partner, wat kan ik doen?

Vraag

Ik ben nu al een lange tijd depressief en heb al hulp ingeschakeld.

Ik sta op het punt om mijn relatie van 10 jaar te verbreken omdat ik me schuldig voel tegenover mijn vriend. Hij begrijpt niet waarom ik me zo voel (geen emotie, nergens zin in, snel prikkelbaar… ). Hij doet heel erg zijn best om weer een kleine glimlach te zien, maar niks lijkt te werken.

Ik wil hem niet meesleuren in mijn depressie en ik merk dat hij het heel vaak wil opgeven.

Ik weet niet hoe of wat ik (het) moet doen om hem van me af te slaan zodat hij niet aan hetzelfde gaat lijden als ik.

Antwoord

Beste N.,

In het algemeen raden we iedereen af om tijdens een depressie belangrijke beslissingen te nemen over werk, relaties, enzovoorts.

Het is voor een partner vaak heel moeilijk om te snappen hoe een depressie voelt. Vaak zoeken mensen naar oorzaken maar vinden die niet echt. Opbeuren helpt ook al niet, dus dat geeft een wederzijdse machteloosheid.

Het is altijd erg zinvol als een partner eens meegaat naar een consult bij de behandelaar om dit aspect van depressie te bespreken. Dat kan voor alle partijen heel verhelderend en ontschuldigend zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook