Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kunnen depressies terugkomen ondanks lithiumgebruik?

Vraag

Een familielid slikt al jaren lithium en functioneert daar goed mee, maar heeft door de jaren heen verschillende terugvallen gehad en is dan zwaar depressief. Zo ook nu weer.

Ik vraag me af hoe dat kan als hij gewoon zijn medicatie neemt. Of blijf je ondanks die medicatie toch gevoelig voor depressie na een ingrijpende gebeurtenis?

Antwoord

Beste T.,

Lithium werkt bij veel mensen met een bipolaire stemmingsstoornis goed ter voorkoming van manische episoden, en in iets mindere mate ter voorkoming van depressies.

Bij sommige mensen duren depressies wel korter en zijn ze minder heftig door het lithium, maar blijven ze toch terugkomen. In zulke gevallen kan het geven van een tweede stemmingsstabilisator, zoals lamotrigine of quetiapine, daarin verbetering brengen. Dat zou je familielid weer eens met de behandelaar moeten overleggen. Er zijn richtlijnen voor hoe daarin een keuze te maken.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook