Main content

Vraag

Beste Femke,

Mijn dochter van 25 woont sinds een jaar bij ons thuis. Na een jaar zijn we tot de conclusie gekomen dat ze symptomen heeft van een psychose.

Ze is niet gediagnosticeerd want ze weigert alle hulp. Ze wil niet eens naar de huisarts. Het gaat slecht met haar. Ze lijkt waanideeën te hebben zoals dat ze kanker heeft en dat wij haar schaden.

Wat raad jij ons aan te doen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste W.,

Dat is een lastige situatie voor jullie, en voor jullie dochter zal het ook zwaar zijn.

Het heeft weinig zin om naar haarzelf toe uit te spreken dat zij volgens jullie waanideeën heeft. Wat zij denkt en ervaart is tenslotte wel haar waarheid.

Het is wel belangrijk in gesprek te blijven met uw dochter over haar gedachten. De gedachten zullen voor haar best vervelend zijn en ze kan er ook angstig van zijn (het idee dat ze kanker heeft bijvoorbeeld). Ga vooral dieper hierop in en vraag hoe jullie haar kunnen helpen om zich beter te laten voelen.

U zou wel haar huisarts kunnen bellen en uw zorgen uiten. Informatie van u naar haar huisarts mag altijd en wellicht hebben zij tips. In ieder geval is de huisarts dan alvast op de hoogte mocht ze daar toch een keer komen.

Veel sterkte gewenst.

Groeten,

Femke


Logo biografie Femke Meijer

Femke is werkzaam in de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ze is werkzaam als vestigingsdirecteur bij Particibaan. Tevens is Femke opgeleid als klinisch psycholoog en GZ-psycholoog. Ze is familielid van mensen met een psychosegevoeligheid.

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Femke op 14 februari 2022
  • Deel deze pagina: